Kultura

sjećanje na listopad '91

Dan Gradske knjižnice Zadar: Kako je ova javna ustanova postala kulturna oaza građana?

Dan Gradske knjižnice Zadar: Kako je ova javna ustanova postala kulturna oaza građana?

4. listopada 1991. Nad gradom Zadrom smrtonosna prijetnja. Agresor napada sa svih strana, a Kneževa palača doživljava tešku štetu. Taj kulturni centar u kojem su se smjestili radio Zadar, televizija, Glazbena i baletna škola i Gradska knjižnica Zadar danas je moderno zdanje, ali uspomene ne blijede.

Na današnji dan se obilježava Dan Gradske knjižnice Zadar, stoga ne bi bilo loše podsjetiti se - kako je javna institucija koja je predano na usluzi svojim korisnicima i jedna je od najvažnijih kulturnih oaza u Zadru. 

Knjižnica postoji od 1949. godine. Do 1999. Knjižnica je djelovala u staroj gradskoj jezgri u Kneževoj palači. Zbog velikih oštećenja u Domovinskom ratu od 1999. središnjica Knjižnice seli se u ul. Stjepana Radića 11b gdje djeluje i danas. 

Od 1992. Knjižnica ima ogranak na Bilom brigu.

Od 2006. u sastavu Knjižnice djeluje bibliobus, a od 2014. i drugi bibliobus. U gradskim predjelima Crno i Ploča ogranci Knjižnice otvoreni su 2007., a u Arbanasima 2008. godine.

Gradska knjižnica Zadar središnja je zadarska posudbena narodna knjižnica, središte mreže zadarskih Knjižnica, ali i središte lokalne zajednice zbog velikog broja događanja koje prihvaća, pomaže ili samostalno organizira. Uistinu, Knjižnica ishodište i smisao svojeg djelovanja nalazi u zajednici, a svoj rad temelji na izjavi o Poslanju.

5d19a0b6369ee059090106b95aca42d4.jpg?v=4Za svoj rad Knjižnica i njeni djelatnici dobili su niz nagrada i priznanja. 

Monografija o Gradskoj knjižnici Zadar u razdoblju od 1949. do 2009. godine može se nabaviti u Knjižnici. Najveće priznanje koje je Gradska knjižnica Zadar dobila do sada jest priznanje Hrvatskog društva knjižničara "Knjižnica godine" čiji smo prvi dobitnik 2012. godine. U obrazloženju stoji: "(...) po jednoglasnom mišljenju Povjerenstva, kao prvi dobitnik priznanja "Knjižnica godine" predstavlja najbolji izbor, temelj i standard za buduća dodjeljivanja priznanja "Knjižnica godine". 
 
"Anketno istraživanje zadovoljstva korisnika/ca Gradske knjižnice Zadar" kojeg je proveo Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru 2009. godine donosi detaljniju sliku percepcije Gradske knjižnice Zadar u javnosti. U Zaključku tog istraživanja stoji: "Glavni nalazi ukazuju da su korisnici/e iznimno zadovoljni uslugama i sadržajima u ponudi GKZD-a, knjižnično osoblje doživljavaju kao ljubazno, motivirano, zainteresirano i stručno, a sam prostor knjižnice kao ugodan i suvremen."

Gradska knjižnica odavno je prerasla iz javne institucije u gotovo familijarnu točku grada. Svaki ogranak posebna je priča, tu je i Bibliobus koji nosi knjige u najudaljenije dijelove županije, tu su djelatnici koji su s mnogim Zadranima prijatelji bez kojih nema dobrog štiva, albuma, filma...

U tom smislu ova godina nosi još ugodnog druženja i hrpu događanja za sve generacije, a svaki petak na našem portalu imate tjednu najavu (stay tuned!)

Gradska je uvijek u điru!

GKZD jučer, danas, a sutra..?

Grad Zadar u srpnju objavio je natječaj za izvođača radova na uređenju Centra za mlade i proširenju Gradske knjižnice Zadar.

Projekt izgradnje Centra za mlade prvi je strateški projekt Grada Zadra financiran novcima iz Programa integriranog teritorijalnog ulaganja ( ITU programa ) i jedan od prvih u Hrvatskoj što dovoljno govori o kapacitetima ITU odjela Grada Zadra.

U prizemlju Centra bit će prostori za udruge, mlade i izvedbene djelatnosti i velika multimedijalna dvorana dok su na katu predviđeni uredski prostori za udruge. Tisuću metara četvornih bit će namijenjeno Gradskoj knjižnici koja će s Centrom biti povezana tzv. hladnim prolazom. 

 


Reci što misliš!