Kultura

u zadarskoj katedrali

Katarina Livljanić u pratnji orguljašice Ljerke Očić za početak Zadar Organ festivala

Katarina Livljanić u pratnji orguljašice Ljerke Očić za početak Zadar Organ festivala

Sinoćnjim koncertom u katedrali sv. Stošije započeo je prvi Zadar Organ Festival, jedinstveni interdisciplinarni orguljaški festival u vrhunskoj organizaciji Tee Kulaš, svestrane zadarske orguljašice.

Koncert su ostvarile dvije hrvatske umjetnice, zadarska pjevačica i muzikologinja Katarina Livljanić u pratnji orguljašice Ljerke Očić.

U katedrali sv. Stošije započeo prvi Zadar Organ Festival U katedrali sv. Stošije započeo prvi Zadar Organ Festival

Okosnica njihova programa bio je dijalog između srednjovjekovnog vokalnog i suvremenog orguljaškog stvaralaštva.

Koncert je obogaćen projekcijom prezentacije koju su pripremile same izvođačice, a koja je na slikoviti način približila atmosferu i riječi izvedenih skladbi, kako bi publika što bolje razumjela i doživjela sam naslov koncerta – Musica speculativa.

Svečano otvorenje ZOF-a počastila je brojna velikodušna i oduševljena publika, koja je svojim donacijama pružila potporu prvom izdanju ovog velikog projekta.   

Zadar Organ Festival nastavlja već sutra, 14. kolovoza, no ovoga puta seli u klimatizirani prostor zadarskog Kazališta lutaka gdje nas u 21 h očekuju mobilne električne orgulje iz slovenske radionice Škrabl (Accent Organs).

Na njima će svirati ruski orguljaš Aleksej Vilegžanin, a u rušenju stereotipa vezanih za „kraljicu instrumenata“ pomoći će mu klavir, bas-gitara i udaraljke okupljeni u austrijskom jazz triju Flipside Tale. Po uzoru na jazz događanja, zadarska će se publika po završetku koncerta moći družiti s umjetnicima uz ponuđena pića.

 


Reci što misliš!