Kultura

#crteži

"Divovi i bunari": Izložba Branimira Čakića u Gradskoj knjižnici Zadar

Dugogodišnji djelatnik Gradske knjižnice Zadar Branimir Čakić ovih dana u predvorju GKZD ima izložbu svojih crteža. Najstariji crtež namaknuo je više od četvrt stoljeća, a najmlađi tek tri mjeseca.

- Povraća mi se više i od divova i od bunara. Iscrpili su me i jedva čekam dan kada ću pustiti knjige da žive svoj život neovisne o svom tvrdoglavom autoru. Vjerujem da ću, nakon duge 34 godine od prvog pokušaja, konačno uloviti miran autorski san.

Svjestan sam da mi je ovo životno djelo i da ništa tako opsežno i kompleksno čak ni teoretski ne mogu nakon toga ponoviti. Nemam ni potrebe, obzirom da sam sve rekao i o životu i o smrti. Isto tako sam svjestan koliko me putovanje istrošilo, komentirao je na svojem Facebook profilu.

Nakon izložbe, većine crteža će se riješiti pa je, prema tomu, ovo prva i zadnja izložba s originalnim crtežima koji pripadaju svijetu Ahvije i Arvije.

- Pošteno je da ih izložim kod kuće, a Gradska knjižnica je odavno moja druga kuća. Nakon izložbe, crteže ću razdijeliti ljudima koji su direktno pomogli da čitavu ovu stvar doguram do kraja.

Najstariji crtež namaknuo je više od četvrt stoljeća, a najmlađi tek tri mjeseca.

Izložba je postavljena u ulaznom dijelu Gradske knjižnice. Ondje će se zadržati sve do 24. kolovoza.


Reci što misliš!