Kultura

zadar snova

Klub Acme večeras postaje kazalište i donosi nagrađivanu predstavu "Nemoć"; Boris Kadin gostuje u Citadeli

Klub Acme večeras postaje kazalište i donosi nagrađivanu predstavu

Danas, u nedjelju 11. kolovoza, Mjesni odbor Poluotok, u narodu znan kao Klub Acme, postat će kazalište. I to ništa manje nego Grand prixom ovjenčanom predstavom kao najboljom na 52. Borštnikovom susretu u Mariboru, najvažnijem slovenskom kazališnom festivalu.

U 21.30 sati na programu 23. festivala Zadar snova su ljubljanski Imaginarni i Mini Teater s predstavom redatelja Primoža Ekarta - "Nemoć" ('Powerlessness') nastalom na temelju iznenađujućeg spoja romana Heinricha Bölla, i ekonomskih, političkih i aktivističkih teza Janisa Varufakisa, grčkog marksističkog ekonomista i intelektualca. 

Ja sam klaun. Ja sakupljam trenutke.

Heinrich Böll, dobitnik Nobelove nagrade je 1963. u djelu 'Gledišta jednog klauna' prikazao njemačku ekonomsku, političku i crkvenu elitu nakon II. svjetskog rata, dok je Varufakis u publicističkom štivu 'Globalni Minotaur', ustvrdio glavne razloge kronične nesigurnosti i trajne krize kao glavnih označitelja trenutne svjetske društvene klime.

Na svijetu nema nikoga tko bi razumio klauna. Ni jedan klaun ne razumije drugoga. – govori Hans Schnier u Böllovom romanu.

Klaun i svjetska ekonomska kriza - naizgled nespojivi pogledi u ovoj drami spaja zajednički pojam nemoći. Poruka koju ova originalna predstava nosi je sukus stanja današnjeg čovjeka, tjeskobnog, razočaranog, zbunjenog, maničnog i depresivnog, koji se na kraju cinično obračunava najviše sa samim sobom u jedino mogućoj i jedva čujnoj misaonoj akciji. U predstavi jasno vidimo oboje: i bespomoćnost pojedinca, i nemoć društva. Predstavu nosi nagrađivani član Drame ljubljanskog Slovenskog narodnog gledališča, Nik Škrlec.

Citadela 23.00h

Druga originalna poslastica ovog programski jakog dana je hrvatska premijera, našeg vlastitog, dubrovačkog Zadranina, Borisa Kadina. Produkcijski putevi suradnje vodili su ga pretežno po Mediteranu, a u Zadar se vraća nakon dužeg izbivanja, umjetničkim radom 'Orestea.Dystopian', drugim dijelom trilogije nadahnutom Eshilovom kultnom tragedijom, u novom ruhu. Dystopianska teza je da je već sve predodređeno, te da nikakva borba ili otpor neće biti od koristi - DNK je nešto što je nemoguće pobijediti. U Citadeli od 23 sata, podsjetit ćemo se kako je to nekad bilo kad su Kadinove premijere sijevale po gradu. 


Reci što misliš!