Kultura

Županijski dani 2019.

"Mali festival vrtića" u Kazalištu lutaka Zadar

U sklopu proslave Županijskih dana 2019. danas će se u Kazalištu lutaka Zadar s početkom u 17.30 sati održati "Mali festival vrtića" .

Zajednički projekt suradnje kulturnih institucija u razmjeni programa, organiziranje zajedničkih izložbi i pedagoškoj edukaciji, čiji  je nositelj Kazalište lutaka Zadar, a njegovi partneri u realizaciji Državni arhiv u Zadru i Narodni muzej Zadar već šestu godinu realiziraju projekt „PRIČAM TI PRIČU - OD IGRE DO KAZALIŠNE PREDSTAVE“, umjetničke mentorice (voditeljice) kostimografkinje Marije Šarić Ban.

Oslanjajući se na dosad postignuto, nastavljamo rad na malim dramsko-lutkarskim scenskim formama od ideje do realizacije sa naglaskom na aktivno uvođenje djece u proces nastajanja predstave. Naglasak je na kreativnom učenju djece u području likovnih i scenskih umjetnosti. Iz svijeta dječje mašte, preko sliko-priča do dramatizacije i postave priče na scenu.

Ovogodišnja inspiracija     

Različitosti i posebnost, neobičnosti… i nit koja nas spaja!!

Kao i svaku godinu inspiracija je vezana uz rad Kazališta lutaka Zadar.

Ovu godinu kao i prijašnjih u smislu poticanja i razvoja likovne, scenske i književne kreativnosti predlažemo i slikovnice, priče Prljavac i Mrljavac mlade hrvatske autorice Jelene Pervan, u kojoj autorica govori o bakterijama važnosti higijene te o  temi različitosti.

Ovom tematikom će se djeca upoznati sa samima sobom i međusobno, naučit će kroz pričanje priča i kreativnu igru, kako da prevladaju ono što im se čini nesavladivo, kako da istaknu svoje prednosti, kako da od nesavladivog naprave dobro za zajedništvo, kako da se nauče toleranciji i prihvaćanju različitost.

Specifičnost ovogodišnjeg rada je aktivno sudjelovanje roditelja u radu s djecom i odgojiteljima  u svim fazama nastajanja malih kazališnih formi i samom prezentiranju u KLZ.

Na Festivalu će biti i izložba crteža, sliko-priča, slikovnica , lutaka, rekvizita nastalih kreativnim radom svih sudionika projekta Od ideje do realizacije kazališne predstave.


Reci što misliš!