Kultura

pula

Svečano otvoren 23. Sa(n)jam knjige u Istri

Svečano otvoren 23. Sa(n)jam knjige u Istri
Dusko Marusic/PIXSELL

Ovogodišnji 23. Sa(n)jam knjige u Istri u sklopu kojeg će se do 10. prosinca održati više od 70 sajamskih događaja, od predstavljanja knjiga, razgovora, filmskih projekcija do programa za djecu i mlade s gotovo dvjesto sudionika, svečano je otvoren u petak u pulskom Domu hrvatskih branitelja koji će se u idućih deset dana pretvoriti u "palaču knjiga".

Sajam je otvorio novinar, književnik i intelektualac Igor Mandić, koji će na Sajmu predstaviti svoju novu knjigu "Predsmrtni dnevnik", ustvrdivši kako ima veliku privilegiju otvoriti ovaj sajam u ime autora.

"Neki zlobnici će me pitati zašto baš ja, zato što mi je u posljednje vrijeme, nakon tolikih pustih godina pisanja, jedna knjiga u zadnji čas upalila. 'Predsmrtni dnevnik' je tu i zbog uspjeha te knjižice, sada na svim mogućim prodajnim mjestima u Hrvatskoj, dobio sam privilegiju da se ovdje pojavim", kazao je Mandić dodavši kako je on knjižarski sin.

"Ja sam niknuo među knjigama, ja sam se rodio među knjigama, u knjigama, na knjigama, ja sam stalno na knjigama od svoje prve godine života. Moj otac je bio vlasnik knjižare i papirnice u Šibeniku. Vezan sam s knjigama od rođenja, jer su uz moj krevet i moje uzglavlje bila djela koja je otac nosio iz knjižare", ustvrdio je Mandić dodavši kako je vrlo dobro da Pula održava ravnotežu s drugim sajmovima u regiji i s njom se nema tko takmičiti.

"Pulski Sajam striktno je i dobro vezan uz knjigu, uz promocije autora i ja, kao jedan među njima, dobio sam tu čast da vas ovdje pozdravim i da otvorim ovaj Sajam", poručio je Igor Mandić.

Zahvalivši se svim izdavačima na sajmu za koje mnogi govore "da ne postoje više i da su pokleknuli" direktorica Sajma knjige u Istri Magdalena Vodopija istaknula je da "kada govori o sajmu, mora govoriti o Puli".

"Lijepo je biti na margini, ovo je grad marginalaca, marginalci su dali najviše ovom gradu i nadam se da mi i dalje tomu pripadamo. Priključuju nam se drugi i drugačiji, različiti, svi oni koje mi volimo primati u ovome gradu. Zahvaljujem izdavačima, za koje govore da ne postoje više, da su pokleknuli, a vi ćete vidjeti kad uđete u ovu, sada palaču knjige što su oni učinili. Mi promoviramo manjinski duh u svemu, pa tako i u izdavaštvu", poručila je Vodopija, posebno zahvalivši Grupaciji nakladnika stručne i znanstvene literature.

Vodopija je Sajam posvetila autorima koji više nisu među živima, Predragu Matvejeviću, Slavku Goldsteinu, Voji Radoičiću i velikom prijatelju Sajma, češkom kroatistu Dušanu Karpatskom.  

Glavnu temu, Intime, u glazbene taktove na svečanosti otvaranja pretvorili su glazbenik Darko Rundek i violinistica Isabel.

Obiman i slojevit program Sajma odvijat će se kroz tri programske cjeline i to "Intime", što je glavna tema Sajma, potom "Hercegovina čita", dok je poseban program "A propos" posvećen francuskoj književnosti. Tijekom Sajma o temama Intime razgovarat će se na okruglim stolovima "Kraj intime" i "Javnost intime na društvenim mrežama", a o intimnim temama govorit će brojni autori koji će predstaviti svoje nove naslove. Ove godine je stručna, znanstvena literatura zastupljenija u odnosu na prethodne, ima i puno naslova na stranim jezicima a respektabilan prikaz znanstvenog i stručnog izdavaštva koji će publika moći vidjeti na Sajmu nastao je u suradnji s Grupacijom nakladnika stručne i znanstvene literature.

Među izdanjima gotovo cijele hrvatske nakladničke scene koja će biti u ponudi na pulskom Sajmu, izlagat će i oko pedeset  istarskih izdavača a dolaze i nakladnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovenije. Svaki dan na Sajmu bit će kao iznenađenje kupcima organiziran i Happy hour, koji će ponuditi posebne akcije s popustima na određene vrste knjiga.

Posljednjeg dana Sajma, u nedjelju 10. prosinca, bit će dodijeljena čitateljska nagrada "Dr. Ivo Borovečki" najčitatelju Sajma i nagrada "Libar za vajk".


Reci što misliš!