Kultura

In memoriam

Preminuo ugledni riječki glumac Slavko Šestak

Preminuo ugledni riječki glumac Slavko Šestak
HNK Rijeka

Glumac Slavko Šestak, dugogodišnji prvak Hrvatske drame i prvak Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Ivana pl. Zajca iz Rijeke, glumac umro je 7. rujna u 88. godini, izvijestili su u petak iz riječkog HNK-a

"Napustio nas je svestrani glumac koji je cjelokupnim svojim opusom i umjetničkim djelovanjem utkan u kulturno biće grada Rijeke, čijem je kazalištu bio odan još od 1953. godine. Napustio nas je naš Šeco, vječni kazališni mladić", stoji u priopćenju za javnost HNK.

Slavko Šestak rođen je 1929. u Karlovcu gdje je završio gimnaziju i srednju glazbenu školu te je potom studirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Prvi je glumački nastup ostvario u rodnom gradu a prvi profesionalni angažman u tadašnjem splitskom Narodnom kazalištu u sezoni 1950/51.  1953. godine prelazi u riječko Narodno kazalište „Ivan Zajc“ u Rijeci kojem je ostao vjeran cijeli svoj glumački vijek.

Jednako uspješno i suvereno tumačio je uloge iz klasičnoga i suvremenoga svjetskog repertoara, poput  Mercutija u „Romeu i Juliji”, Cassija u „Otelu”, Vratila u „Snu Ivanjske noći” i Kralja Leara Williama Shakespearea,  Fortunata u „Ribarskim svađama” Carla Goldonija, Markiza od Pose u „Don Carlosu” Friedricha Schillera; Gradonačelnika u „Revizoru” N. V. Gogolja; Gajeva u „Višnjiku” A. P. Čehova, ocijenilo je riječko kazalište.

Šetak se osobito istaknuo ulogama u djelima hrvatskih autora - Marina Držića (kao Skup u "Dundi Maroju"), Ivana Gundulića (Divjak u "Dubravki"), Miroslava Krleže (Krešimir Horvat u "Vučjaku", Puba u "Gospodi Glembajevima", Aurel u "Ledi" i Doktor u "Na rubu pameti"), Mirka Božića (Blaž Bogdan u "Pravedniku") te Drage Gervaisa (Celestin u komediji "Duhi" i Admiral u "Karolini Riječkoj").
 
Ostvario je zapažene uloge i u mjuziklima te rock operama, ističu iz riječkoga HNK-a.

Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima se ističu Nagrade Vladimira Nazora za ulogu Gradonačelnika u Gogoljevu "Revizoru", Nagrade Revije musicala za Profesora Higginsa u "My Fair Lady", Nagrade na susretu kazališta Hrvatske u Slavonskom Brodu za Gervaisovog Celestina u "Duhima", te Nagrade Grada Rijeke za ulogu Mokorela u predstavi "Zvijezde su vječne" i Nagrade Grada Rijeke za životno djelo na području kazališne umjetnosti. 

Komemoracija Slavku Šestaku održat će se u srijedu, 13. rujna u foyeru HNK Ivana pl. Zajca u 13 sati.


Reci što misliš!