Kultura

Kulturna manifestacija

Koprivnica se vratila u renesansu

Koprivnica se vratila u renesansu

Koprivnica se ovih dana vraća u davno 13. st. kad se i prvi put spominje, a sam događaj počeo je uprizorenjem dolaska kralja Ludovika Anžuvinca 1356. g. i uručivanjem Povelje slobodnog kraljevskog grada Gradskom 'socu' (gradonačelniku)

Koprivnički bedemi, ostaci nekadašnje velebne, renesansne protuturske utvrde, nijemi su i mistični svjedok davno minulog vremena.

Kriju li oni neku zanimljivu tajnu, priču o nesretnoj ljubavi ili hrabrosti svojih branitelja, mogu li nam pokazati kako su stvarali, ratovali, slavili ili trgovali žitelji stare Koprivnice, nastoji predočiti Renesansni festival, koji je otvoren sve do 6. rujna.

Ova turističko - povijesna i edukativna manifestacija je najveći spektakl živih slika iz prošlosti u ovom dijelu Europe, a svoje uporište ima u povijesnim faktima, piše TZ Samobor .

Koprivnica se ovih dana vraća u davno 13. st. kad se i prvi put spominje, a sam događaj počeo je uprizorenjem dolaska kralja Ludovika Anžuvinca 1356. g. i uručivanjem Povelje slobodnog kraljevskog grada Gradskom 'socu' (gradonačelniku).

Davno 15. st. obilježit će Herman II. Celjski, vlasnik Kamengrada i Koprivnice u tom razdoblju. Ipak većina sadržaja bit će vezana uz 16. st. kada su i nastale renesansne fortifikacije.

Osim u scenskim prikazima srednjovjekovnog života, viteštva, glazbe, plesa, lakrdijaštva, posjetitelji će moći uživati i u okusima srednjovjekovnih jela koja će spravljati na licu mjesta 'Kraljevski kuhari' vrhunskog Podravkinog tima kao i Hotela Podravina i to po izvornim receptima iz davno prohujalog razdoblja, kad se nije još znalo za dosta namirnica (krumpir, paradajz, kukuruz, puretina i dr.), a posluživat će ih na način koji je bio uobičajen prije pola tisućljeća.

Uz mesna jela od kopuna, vepra, divljači, naći će se i delicije od koprive, naoko neugledne biljke kojoj Koprivnica duguje svoje ime. Kao i nekad žeđ će utažiti vinska kapljica s obližnjih vinograda, staro hrvatsko piće medovina, koje će posluživati domaći medičari, te pivo PAN koje je nastavak višestoljetne tradicije pivarstva u Koprivnici.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.