Kultura

Dani Alke i Velike Gospe

Život žena koje su tradiciji rekle NE

Život žena koje su tradiciji rekle NE

Galerija Sikirica iz Sinja u suradnji s umjetničkom organizacijom Histeria Nova, a u sklopu kulturno - zabavne manifestacije Dani Alke i Velike Gospe te cjelogodišnjeg programa Žena u dalmatinskoj zagori, organizira multimedijalnu izložbu pod nazivom Iz Cetine Rusalke izašle.

Autorice izložbe Darija Brković i Dragana Modrić kroz multimedijalne sadržaje predstaviti će život žena koje su tradiciji rekle NE.

Program počinje plesnim performansom poznate koreografkinje i plesačice Marije Šćekić, čiji solo nastup nastaje u uskoj suradnji sa lokalnim kulturno - umjetničkim društvima iz Sinja.

Koreografija je nastala na bazi nijemog kola - zaštićenog nematerijalnog blaga i kulturne baštine Republike Hrvatske.

Projekt Žena u Dalmatinskoj zagori obuhvatio je opsežno terensko istraživanje, izložbu i plesnu točku. Plesni performans prikazat će teški položaj žene u patrijahalnoj sredini od njenog rođenja do smrti kroz običaje karakteristične za određena životna razdoblja.

Scenski pokret, originalna glazba i kostimografija simbolički će oživjeti i pojedine fragmente Sinjske povijesti kao što su propast značajnih i nekada izuzetno bitnih simbola grada Sinja: Sinjske željeznice ( popularne rere ) i Dalmatinke - tvornice za preradu konca.

Nakon plesne točke iz središta grada svečanost otvaranja izložbe biti će ispred Galerije Sikirica koja je smještena u Alkarskim dvorima.

Riječ je o slojevitoj audio vizualnoj izložbi. S jedne strane izložba prati individualne događaje žena, a s druge promjene koje su se događale nakon toga. Izložbom će se prikazati prijelaz od ruralne do urbane žene koja radi u tvornici, u ovom slučaju, Dalmatinci koja i financijski doprinosi obitelji.

Program će se održati 26.srpnja. 2013. god. u 21 sat na Trgu kralja Tomislava u Sinju.

Više o plesnom performansu.....http://www.histerianova.com/sinj-2013


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.