Kultura

Predstavljen novi vizualni identitet sinjskog uštipka

Sinj bez uštipka je ko' alkar bez konja

Sinj bez uštipka je ko' alkar bez konja

Uštipkarice i uštipkari posluživali su ga u papirnatom ubrusu. Kako se sinjski uštipak peče u vrelom ulju, ubrus se zaulji, a s njim i prsti onoga tko uštipak jede

Sinj bez uštipka je ko alkar bez konja - geslo je pod kojim su u petak gradonačelnik Sinja Ivica Glavan sa suradnicima, Jelena Bilić, direktorica TZ-a Sinj, i najbolji meštri, odnosno meštrice u pečenju sinjskih uštipaka, predstavili novi vizualni identitet sinjskog uštipka. Ovo je prvi projekt koji je Grad Sinj predstavio kroz svoj novi razvojni koncept nazvan "Sinj u sridu", piše slobodnadalmacija

Sinjski uštipak je nadaleko poznata delicija, jedna od prepoznajnica grada alkara. Ankica Vlastelica, Dragica Vuković, Edo Crljen, Šima Čović, Luca Režić, Ema Vlajčević i Marija Vučković najpoznatiji su proizvođači te delicije, zaslužni za tržišnu prisutnost i prepoznatljivost kvalitete, a neki od spomenutih od toga osiguravaju egzistenciju. Od petka se i službeno nazivaju uštipkarice i uštipkari.

Mada su proizvođači sinjskih uštipaka, zahvaljujući i svjetskom prvenstvu u pečenju uštipaka koje se u Sinju održava svake godine, postigli ujednačenost u vrhunskoj kvaliteti, konzumenti sinjskih uštipaka žalili su se na način njegova posluživanja.

Ubrus se zaulji

Uštipkarice i uštipkari posluživali su ga u papirnatom ubrusu. Kako se sinjski uštipak peče u vrelom ulju, ubrus se zaulji, a s njim i prsti onoga tko uštipak jede.

Sinjani su uvažili primjedbe i osmislili novu ambalažu. Od debelog papira, odnosno tankog kartona, koji je s vanjske strane nepropusan, napravili su, uvjetno rečeno, poluotvorene škartoce za posluživanje sinjskog uštipka i malog sinjskog uštipka.

Uštipak se položi na dužu stranu otvorenog škartoca, ugura te ga potrošači uzimaju u ruke i jedu zaštićeni od probijanja masnoće. Ovo je, najavili su čelnici grada, TZ-a Sinja te uštipkarice i uštipkari, tek prvi korak u formiranju komercijalnog brenda sinjski uštipak. Sljedeći korak, kažu oni, bit će zaštita sinjskog uštipka kao izvornog proizvoda i prehrambene poslastice.

SD/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.