Predstavljen novi vizualni identitet sinjskog uštipka
Sinj bez uštipka je ko' alkar bez konja
Uštipkarice i uštipkari posluživali su ga u papirnatom ubrusu. Kako se sinjski uštipak peče u vrelom ulju, ubrus se zaulji, a s njim i prsti onoga tko uštipak jede
Sinj bez uštipka je ko alkar bez konja - geslo je pod kojim su u petak gradonačelnik Sinja Ivica Glavan sa suradnicima, Jelena Bilić, direktorica TZ-a Sinj, i najbolji meštri, odnosno meštrice u pečenju sinjskih uštipaka, predstavili novi vizualni identitet sinjskog uštipka. Ovo je prvi projekt koji je Grad Sinj predstavio kroz svoj novi razvojni koncept nazvan "Sinj u sridu", piše slobodnadalmacija
Sinjski uštipak je nadaleko poznata delicija, jedna od prepoznajnica grada alkara. Ankica Vlastelica, Dragica Vuković, Edo Crljen, Šima Čović, Luca Režić, Ema Vlajčević i Marija Vučković najpoznatiji su proizvođači te delicije, zaslužni za tržišnu prisutnost i prepoznatljivost kvalitete, a neki od spomenutih od toga osiguravaju egzistenciju. Od petka se i službeno nazivaju uštipkarice i uštipkari.
Mada su proizvođači sinjskih uštipaka, zahvaljujući i svjetskom prvenstvu u pečenju uštipaka koje se u Sinju održava svake godine, postigli ujednačenost u vrhunskoj kvaliteti, konzumenti sinjskih uštipaka žalili su se na način njegova posluživanja.
Ubrus se zaulji
Uštipkarice i uštipkari posluživali su ga u papirnatom ubrusu. Kako se sinjski uštipak peče u vrelom ulju, ubrus se zaulji, a s njim i prsti onoga tko uštipak jede.
Sinjani su uvažili primjedbe i osmislili novu ambalažu. Od debelog papira, odnosno tankog kartona, koji je s vanjske strane nepropusan, napravili su, uvjetno rečeno, poluotvorene škartoce za posluživanje sinjskog uštipka i malog sinjskog uštipka.
Uštipak se položi na dužu stranu otvorenog škartoca, ugura te ga potrošači uzimaju u ruke i jedu zaštićeni od probijanja masnoće. Ovo je, najavili su čelnici grada, TZ-a Sinja te uštipkarice i uštipkari, tek prvi korak u formiranju komercijalnog brenda sinjski uštipak. Sljedeći korak, kažu oni, bit će zaštita sinjskog uštipka kao izvornog proizvoda i prehrambene poslastice.
SD/eZd
Vezane vijesti
-
Ministar Šime Erlić uručio je u ponedjeljak, 3. lipnja 2024. godine u Mostaru ugovore u sklopu Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine za 2024. godinu. Uručeno je 88 ugovora o financiranju projekata u ukupnoj vrijednosti 4,2 milijuna eura.
-
Nakon što se u našim krajevima pojavila u studenom 2023. godine, prizori polarne svjetlosti, ponovno su u petak, 10. svibnja bili vidljivi iz svih krajeva Hrvatske, od Istre do Dubrovnika, pa i na kontinentu, od Zagreba do Vinkovaca, a vedro nebo nagradilo je sve one koji su je željeli fotografirati.
-
Spomenari, što su iz starijeg razdoblja, često su bili pisani krasopisom, a crteži rađeni u tušu, olovci, olovci u boji, temperi i akvarelu
-
U posljednja 24 sata zabilježen je 591 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4.121
Izdvojeno
-
U prvoj utakmici 17. kola HNL-a Slaven Belupo je kao domaćin svladao Goricu sa 2-1 (0-1). Gosti su poveli golom Medina Gashija (8), no Alen Grgić (67) i Antonio Jagušić (82) su u nastavku preokrenuli.
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
-
Bacivši pogled na impozantan niz priznanja koje je Audiardov najnoviji i svakako najluđi uradak u dugovječnoj karijeri do sad prikupio, čovjek bi lako mogao steći krivi dojam kako se pred njim doista nalazi najimpresivnije filmsko ostvarenje godine, ali istina je potpuno drugačija.
-
Mjerenje inteligencije kod životinja prilično je škakljiva stvar. Međutim, provedeni su brojni pokusi kako bi se testirale sposobnosti sićušnih mozgova kukaca. Rezultati su iznenađujući.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.