Kultura

S otvorenja izložbe

Idealiziranje prošlosti pod potezom kista

Idealiziranje prošlosti pod potezom kista

Majstorski portreti, aktovi i vrlo zanimljivi pejzaži dio su slikarskog svijeta Vladimira Bedekovića u kojima od sinoć mogu uživati i Zadrani. Ovaj umjetnik iz Podravine 18 godina ljetuje u Petrčanima. Slike su postavljene u Izložbenom prostoru između sveučilišne kapele i zgrade starog kampusa.

Vladimir Bedeković je rođen 12. svibnja 1948. u mjestu Antolovec u Podravini. Potaknut poznatim hrvatskim naivcima, svoje prve umjetničke korake napravio je već kao dvanaestogodišnjak kada nastaju njegove prve slike na staklu.

Uz studij stomatologije koji je započeo 1970. u Münchenu,
započinje i njegova slikarska karijera. Od 1971. do 1972. sudjeluje na slikarskom natjecanju - izložbi u Hamburgu gdje osvaja priznanje i treću nagradu žirija.

Nakon osvojene nagrade uslijedila je prva samostalna izložba u Hamburgu, a ubrzo i brojne druge samostalne i grupne izložbe diljem zapadne Europe.

Od rane mladosti ovaj je umjetnik inspiraciju pronalazio u predivnim krajolicima rodne Podravine.

Nakon višegodišnje pauze, 2010. događa se novi stvaralački zamah Vladimira Bedekovića kada započinje sa slikanjem aktova i portreta te se opredjeljuje za slikanje na staklu i platnu. Potpuno oslobođen drugih obveza, Vladimir Bedeković pušta misli na slobodu i otvara put novim stvaralačkim dostignućima.

Bedeković je zahvalio svima koji su podržali otvorenje izložbe u Zadru, posebno rektoru Anti Uglešiću, s kojim ga veže gotovo 20 godina prijateljstva. Izložba prikazuje dvije teme koje zaokupljaju autora - idilične prizore djetinjstva na selu, te portrete i aktove.

Na otvorenju izložbe pročitan je i predgovor Josipa Zankija, akademskog slikara.

''Atmosfera je nostalgična, a tijela su prepuštena čekanju, dolasku koji će promijeniti čežnju. Sam umjetnik svjestan je idealiziranog svijeta prošlosti, kojeg još uvijek pronalazi na vidicima svoga kraja''.

Izložba će biti otvorena do 21. listopada 2013. u vremenu od 9.00 do 12.00 sati i od 17.00 do 19.00 sati osim u dane vikenda.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.