Putovanje u srednji vijek
Predstavljena "Paška kuharica-Bogatstvo okusa srednjeg vijeka"
U Pagu je danas predstavljena knjiga srednjovjekovnih kulinarskih recepata, "Paška kuharica - Bogatstvo okusa srednjeg vijeka", autorica Branke Sabalić i Ivane Portada.
Odlučile smo obnoviti jela koja su se u Pagu pripremala prije nekoliko stotina godina. To je bio velik izazov i nadam se da će gurmani spremni na gastronomske pustolovine s velikim užitkom pripremati jela po receptima iz naše kuharice, rekla je Branka Sabalić.
U knjizi „Paška kuharica-Bogatstvo okusa srednjeg vijeka" objavljeni su recepti za predjela, priloge, začine, za glavna jela od ribe, glavna jela od mesa, za salate i deserte.
Vremenski odmak od srednjeg vijeka je velik i u početku smo se pitale kako će izgledati i kakvog će okusa biti jela pripremljena po srednjovjekovnim receptima. Kada smo pripremile prvih nekoliko jela, bile smo oduševljene, rekla je Ivana Portada.
Među paškim srednjovjekovnim receptima su - 'Piletina s jajima i paprikama', 'Jaja u umaku od šafranaj, 'Kruh sa skutom' i 'Slana torta od skute i kruške'.
Od priloga i začina objavljeni su recepti za 'Savijaču s grizom' i 'Katinkine lučice'.
Glavna riblja jela su 'Riba od Jurja u umaku od povrća i šafrana', 'Luben s orasima', 'Gozba od škampi' i 'Lignje s pinjulima i šukvicama'. Glavna jela od mesa su 'Patka u toću (umaku) od šljiva', 'Vela lešada', 'Fazan s jabukom', 'Zec na slatko i kiselo i 'Turta od riži'.
Deserti su 'Bela krema', 'Bonacina' i 'Voće u vinu'.
Zadržale smo dijalektalne nazive jela jer smo smatrale kako izvorna jela moraju imati i izvorne nazive. Međutim, to nije prepreka jer smo u receptima pojasnile o kojim se namirnicama radi. Dijalektalni nazivi daju jelima nešto posebno, vežu ih za grad Pag i za otok, rekla je Sabalić.
U pripremi i izradi kuharice pomogli su paški restoran „Na Tale", Zadarska županija i Paška sirana, ističu autorice, koje su tijekom dvogodišnjeg rada na kuharici koristile raznu literaturu kako bi se upoznale s načinom života u srednjem vijeku. Među ostalim, proučile su knjige Johana Huizinga „Jesen srednjeg vijeka", Šime Peričića „Razvitak gospodarstva otoka Paga u prošlosti", „Prinosi za gospodarsku povijest otoka Paga", rukopis Josipa Portade „Zapisi o srednjovjekovnim jelima u Pagu", a koristile su i dokumente iz Državnog arhiva u Zadru.
Vezane vijesti
-
LUKORAN - Uginula lešina dupina već dva tjedna stoji na škrapama kod mjesta Lukoran na otoku Ugljanu. Čitateljica javlja da nitko od odgovornih do sad nije reagirao.
-
Blagdan je svete Lucije, zaštitnice dobrog vida i omiljene svetice najmlađih. Još od davnina na ovaj dan djecu bi u čarapama ili ispod jastuka dočekalo suho voće ili slatkiši.
-
Atmosfera na Trgu Petra Krešimira IV bila je ispunjena toplinom, zajedništvom i radošću, a doček Svete Lucije postao je još jedan nezaboravan trenutak u adventskom kalendaru Paga
Izdvojeno
-
Dva hrvatska državljanina u dobi od 53 i 51 godinu u trgovini u Bibinjama ovoga četvrtka ukrali su više parfma.
-
Projekt koji prati velebitske pastire od prapovijesti do danas zaokružen je dokumentarnim fotografijama Marka-Lorenza Blaslova!
-
U sklopu cjelogodišnjeg programa obilježavanja 50. godišnjice kluba, KK Aleta Puntamika organizira još jedan događaj sportsko-humanitarnog karaktera.
-
U prvom subotnjem susretu 17. kola HNL-a, u Kranjčevićevoj ulici, nogometaši Lokomotive su s 3-1 (3-1) pobijedili Dinamo i time produbili krizu aktualnog prvaka.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.