Kultura

Rijeka:

HNK Rijeka prva nacionalna kazališna kuća s dvije scene

HNK Rijeka prva nacionalna kazališna kuća s dvije scene

HNK Ivana pl. Zajca bit će prva nacionalna kazališna kuća s dvije scene. Zajcu se na upravljanje daje Hrvatski kulturni dom na Sušaku, da bi sa svojih 5 ansambala moglo funkcionirati u boljim uvjetima:

"Jednostavno je nemoguće zamisliti da hrvatska drama, talijanska drama, balet i opera mogu dobiti dovoljnu količinu ozbiljnih termina, što za nastup, što za pripreme, još uvažujući i činjenicu da naša zgrada nije zgrada koja je kazalište u pravom smislu riječi nego je zgrada građna za tzv. staggione pristup, gdje zapravo postoji manjak prostora za produkciju, ne treba biti pretjerano analitičan da se vidi da se na takav način kazalište dalje ne može razvijati", rekao je Ivan Šarar, riječki pročelnik za kulturu. HNK će na godinu dana upravljati HKD-om, što je svojevrsni pilot-projekt, a s Odjelom za kulturu u omjeru 50 - 50 dijelit će sve godišnje termine, tako da se ostavi dovoljno prostora za pripadnike nezavisne scene i programe iz javnih potreba.

"I na neki način ćemo nastaviti trend koji se tiče upravljanja u kulturi da sve rpogramske i produkcijske funkcije koje su do prije nekoliko godina djelovale iz odjela, zapravo se profesionaliziraju, miču se od odjela za kulturu, odjel se nastavlja baviti svojim strateškim i administrativnim poslovima, a zapravo u svim profesionalnim prostorima za kulturnu produkciju, produkcijom i programiranjem se bave oni kojima je to posao", naglasio je Šarar.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.