Kultura

Kuharica

Riblji pjatić zdravlja - zdrava prehrana od najmlađe dobi

Riblji pjatić zdravlja - zdrava prehrana od najmlađe dobi

Dječji vrtići će dobiti razrađenu kuharicu koju će moći primijeniti u svom svakidašnjem radu s djecom

U Velikoj vijećnici Doma Zadarske županije održano je predstavljanje kuharice „Riblji pjatić zdravlja" koja je nastavak započetog projekta „Riblja kašeta zdravlja" koju je pokrenuo Upravni odjel za poljoprivredu u sklopu strateških dokumenata Programa razvoja sektora ribarstva Zadarske županije 2013.-2015. i Nacionalnog strateškog plana razvoja ribarstva RH 2013.

Projekt se počeo provoditi 2013. godine i ima za cilj potaknuti veću potrošnju konzumacije ribe već u najmlađoj dobi, stvaranje zdravih navika jedenja ribe i važnosti ribe i ribarskih proizvoda za zdravlje.

Kroz vrijeme trajanja projekta u državnim vrtićima DV Sunce i DV Radost uveden je još jedan riblji obrok tjedno.

U okviru projekta tiskano je 500 primjeraka slikovnica „Plava riba plavog mora" i 30 plakata koji su poslužili kao uvod u početak projekta i aktivnosti vezane za projekt.

Predstavljanje kuharice pod nazivom „ Riblji pjatić zdravlja" nastao je kao prirodni slijed započetih aktivnosti, a u realizaciju je uključen i stručni tim Zavoda za javno zdravstvo.

Svaki prikazani recept predstavlja nutritivno i energetski izbalansiran obrok sa potrebnim esencijalnim makroelementima uz mogućnost kombiniranja i zamjene pojedinih namirnica, raznih vrsta ribe, integralnih žitarica, povrća, grahorica, maslinovog ulja i ostalih namirnica mediteranskog podneblja.

Na taj način dječji vrtići će dobiti razrađenu kuharicu koju će moći primijeniti u svom svakidašnjem radu s djecom.

Kroz vrijeme trajanja projekta u državnim vrtićima „DV Sunce“ i „DV Radost“ uveden je još jedan riblji obrok tjedno uz već jedan redovni. U okviru projekta tiskano je i 500 komada slikovnica „Plava riba plavog mora“ i 30 plakata koji su poslužili kao uvod u početak projekta i aktivnosti vezane za projekt.

Skup je započeo uvodnom riječi pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu, gospodina Daniela Segarića, a nakon njega je stručna savjetnica za poljoprivredu, ujedno i urednica kuharice, gospođa Olja Radulić, predstavila projekt, provedene projektne aktivnosti i osobe koje su sudjelovale na projektu.

Prezentaciju je održala doktorica sa Zavoda za javno zdravstvo Ljilja Balorda, a nakon nje su kratak osvrt na projekt i izrađenu kuharicu iznijeli kuhar Renato Kraljev te ravnateljica „DV Sunce“ Ana Dunatov.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.