Kultura

Prenošenje umijeća

Četverokuka, ukrasni vez na kojem svaka nit priča svoju priču

Četverokuka, ukrasni vez na kojem svaka nit priča svoju priču

Četverokuka je ukrasni vez na čoji karakterističan za nošnju dinarskog područja sjeverne Dalmacije te je važan simbol njenog kulturnog identiteta

Jučer smo posjetili radionicu izrade četverokuke koji se održavao od 16 i 30 do 19 i 30 sati u Etnološkom odjelu NMZ-a. Ovogodišnji ciklus radionica započeo je 14. travnja 2015. i nastavit će se sve do 30. lipnja 2015. (što je ukupno 27 radionica).

Radionice se održavaju u organizaciji Etnološkog odjela NMZ, a vodi ih Nada Šarlija, vanjska suradnica Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar. Besplatnim radionicama izrade četverokuke trenutno prisustvuje sedam polaznica.

Prenošenje umijeća i očuvanje kulturnog dobra našeg kraja

Četverokuka je ukrasni vez na čoji karakterističan za nošnju dinarskog područja sjeverne Dalmacije te je važan simbol njenog kulturnog identiteta. Najuočljiviji je na ženskoj nošnji ovog područja, ali i kao ukras na drvenim predmetima. Prenošenjem ovog umijeća kroz radionice izrade veza četverokuke ovo kulturno dobro i dalje nastavlja živjeti u svom izvornom obliku kao vezeni ukras na nošnji (za potrebe kulturnoumjetničkih društava), ali dobiva svoju suvremenu primjenu (npr. na kazalu za knjige, futroli za mobitel, naočale, itd.)

Od svibnja 2012. uvrštena je na listu nematerijalnih kulturnih dobara republike Hrvatske. Radionica četverokuke već nekoliko godina tradicionalno se održava u organizaciji Etnološkog odjela s ciljem edukacije zainteresiranih građana

"Ljudi su jako zainteresirani, odaziv je dosta velik. Na početku smo imali nekih 10-tak ljudi, ali sam odlučila raditi s najviše s osam polaznika jer je individualni pristup tako da niti ne mogu stići fizički raditi s više ljudi", kazala nam je voditeljica Nada Šarlija.

"Svaki puta nam bude i nešto mladih, pa čak i muških polaznika (do sada ih je radionicu zavšrilo njih troje). Bio je nedavno i jedan momak iz KUD-a koji si je htio napraviti četverokuku za ukrasiti pojas za struk. Lijepo je bilo vidjeti da si mladić želi izraditi nešto svoje te da želi da se upravo njegov pojas u KUD-u izdvoji kao poseban", priča nam voditeljica. Ali, odazivaju se i mnogi turisti koji, prilikom razgledavanja etnološkog muzeja, naiđu na radionicu pa ih zaintrigira i potom se uključe. Izrade si originalni autohtoni suvenir i budu iznimno sretni i ponosni zbog toga jer nažalost, četverokuku neće pronaći na zadarskim šandovima... Polaznici s radionice izlaze  školovani, mogu samostalno raditi različita uplitanja i različite tehnike.

"Sve polaznice koje su do sada završile tečaj, uspješno su izradile suvenire sebi, svojoj rodbini, prijateljima,... Uglavnom ih apliciraju na  privjesak, torbice za mobitel, pokrpaju rupice na kaputu ili sl.  Raznovrsno upotrebljavaju to svoje znanje izrade četverokuke što je u konačnici svar njihove mašte."

Polaznice su jučer uplitale struku, uplitanje s 8 niti koje se nekada koristilo za ukrasni dio na carzama. Zapravo je to jedan završetak  rukava, haljine, okovratnika,... Uglavnom se stavljao na rubove odjevnih sl. predmeta da se ne bi vidio rub šivanja.

Voditeljica Nada Šarlija izrađivala četverokuku.

Za jednu ovako malu aplikaciju (veličine cca 5x5 cm) potrebno je oko  3 sata, za početnike i nešto malo više, 4 do 4 i pol sata. Ali s vremenom se to vrijeme sve više smanjuje i postaje brže, objašnjava nam voditeljica.

"Za izradu četverokuke je potrebno znati tri tehnike veza i različite zakone boja vezanih za tradiciju. Ne može se raditi s bilo kakvim bojama (roza, i ostale svijetle/ kričave boje,...), već s onima koje propisuje tradicija (tamne zagasite boje poput maslinasto zelene, bordo crvene, modre, bijele i zlatne, odnosno različitih nijansi starog zlata). Te tradicionalne boje su se mogle dobivati različitim tanganjem i to su boje koje su se oduvijek koristile za izradu četverokuke. Sve ostale nisu pravilne boje, u smislu vezane za tradiciju."

Nada Šarlija: Bolje je kada polaznice nemaju predznanje

Na radionice znaju doći krojačice s iskustvom, ali na mašini, i s osnovnim bodovima vezanim za šivanje, ali uglavnom dolaze muškarci i žene s malim znanjem vezanim za vez.

"Ja više volim tako, kada su mi polaznice bez predznanja. To vam je npr. kao na vozačkom ispitu. Kada idete na vožnju pa vam učenik kaže "ja to znam" i onda padne ispit. Isto vam je i u ovom slučaju. Volim s njima krenuti ispočetka jer se događa da navodno polaznica nešto zna pa krivo napravi, ili poznaje neko pravilo pa se ne može prilagoditi radionici četverokuke i sl. Volim ih naučiti ispravno te da to bude baš kako treba biti."

Polaznice su jučer uplitale struku, uplitanje s 8 niti koje se nekada koristilo za ukrasni dio na carzama →

Četverokuka, ukrasni vez koji priča svoju priču

Iako se na prvi pogled možda ne čini tako, četverokuka ima svoju priču. Svaka njena nit ima svoje značenje i razlog zašto se nalazi upravo na tom mjestu. "Recimo, rašljice na četverokuki i simboli, sve je to u simetriji. Pola je zeleno i pola je plavo. Isto je kao u kolu. Naši stari kada su se držali u kolu nikada nisu bila u nizu dva muškarca ili dvije žene jedna do druge, već je uvijek bilo muško-žensko-muško-žensko,... Tako vam je i u četverokuki, poput plesa, konstantnog ispreplitanja,... I na kraju, ona ispadne kružne kompozicije gdje svaka nit stoji tu s razlogom i ima svoju filozofiju...", priča nam voditeljica Šarlija.

Priključlite se i vi!

Radionice se održavaju jednom tjedno. Potrebno je neko vrijeme da se sve naučene informacije i naučene komponente slegnu. Radionica sveukupno traje 27 sati, tjedno 3 do 4 sata, odnosno 3 mjeseca. Na kraju za osposobljenost polaznici dobiju diplomu o završenom tečaju.

Sljedeća radionica održat će se u 9. mjesecu 2015. i već se sada svi zainteresirani mogu javiti u Etnološki muzej i predbilježiti.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

 Izdvojeno