Kad Slavonci pripremaju kobasice i kulene…

Naš suradnik Josip Prskalo tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana vratio se nakratko svojim korijenima. Tijekom posjeta svojoj majci u selu Bošnjaci pored Županje, Josip je napravio malu foto-reportažu o slavonskim običajima svinjokolje te pripreme kulena i kobasica, na način kako to samo Slavonci najbolje znaju.

Vrijedni domaćini ustali su se oko 6 sati ujutro, kako kažu "da nalože vatru pod oraniju, kako bi voda spremna bila za šurenje svinja. Dok svi dođu, treba popiti i jednu rakijicu da se malo ugriju, a kako i ne bi kad je temperatura -15 stupnjeva Celzijusa.

Kad se u Slavoniji priprema meso za sušenje, onda je to velik događaj, a najviše posla imaju domaćice. Iako svinjokolja nije lagan posao, čak i s metodama koje propisuje EU, razvrstavanje mesa za kulen i kobasice, kuhanje domaćih krvavica itd…nije sve što tog dana treba napraviti. Ručak je zapravo najteži dio posla, a Slavonci vole dobro jesti pa treba pripremiti juhu, lešo meso, pečenje, sarme i naravno – kobasice.

Kakav bi to bio slavonski stol kad se na njemu ne bi našli i domaći kolači, glasoviti salenjaci i krafne po kojima cijelo selo zamiriše pa domaćice pripreme i pregršt slastica. Kažu nam da se pravi salenjaci mogu još pojesti samo u Slavoniji.

Nakon napornog posla i dobrog objeda, treba i proslaviti, a Slavoncima ni pjesma teško ne pada. Ovaj je put veselje malo potpomoglo Josipovo domaće vino iz Grgurica kod Posedarja, a slavonska spiza i dalmatinska kapljica oduvijek su dobro išle zajedno.

Bilo je i onih koji su se samo zabavljali i to uglavnom naših Dalmatinaca. No, mladima ni ne treba zamjeriti jer imaju rijetku priliku malo guštati na snijegu.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest