
Svoj svečani završetak, Ninska šokolijada imala je ove nedjelje, 21. srpnja. Svaki šokol drugačiji je jer nastaje jedinstvenim spojem aroma i začina, ali i vještinom sušenja koje, naravno, svake godine predstavlja novi izazov.
Brojne manifestacije i događanja, posebice ljetna, traju tek koji
dan ili vikend. Turistička zajednica grada Nina okupljajući oko
zajedničke ideje, cilja i nasljeđa stanovnike Nina, ugostitelje,
a potom i sve goste Nina, već 22 godine organizira manifestaciju
koja traje od siječnja do srpnja. Svoj svečani završetak, Ninska
šokolijada imala je ove nedjelje, 21. srpnja.
Svake godine u siječnju entuzijasti i zaljubljenici u
gastronomsko nasljeđe i posebnost drevnoga Nina, na poticaj i uz
podršku Turističke zajednice grada Nina započinju godišnju
pripremu šokola.
Tradicionalna receptura i procedura nastajanja šokola ulazi u
domove Ninjana, a iz njih izlazi tradicijski proizvod obilježen
kreativnošću i ukusom vlasnika.
Svaki šokol drugačiji je jer nastaje jedinstvenim spojem aroma i
začina, ali i vještinom sušenja koje, naravno, svake godine
predstavlja novi izazov. Upravo zato šokoli se razlikuju od
obitelji do obitelji i od godine do godine. Ninjani i šokolari iz
okolice Nina, spremno i ponosno svake godine donose svoje šokole
na ocjenjivanje u Turistički ured.
Stručno povjerenstvo u sastavu: Zdravko Barać, Toni Perinić,
Branko Čvljević, Dolores Barać, Marko Ćurko i Darko Bašić
ocjenjivalo je šokole u kategoriji Ninski šokolari, dok je Ive
Pijaca, Šime Stulić, Jakov Šalov, Slavko Štulić, Sanja Bubičić,
Endo Sipina i Ana Šarić Fric odabralo pobjednike u kategoriji
Šokolari iz ostalih mjesta. Ove se godine ocijenilo ukupno 43
pristiglih šokola. Svečana dodjela nagrada održana je uz
atraktivan program, a na ljetnoj pozornici nagrade su od
predstavnika organizatora i pokrovitelja uručene slijedećim
šokolarima:
Od čuvara tradicijske baštine u kategoriji šokola iz Nina prvi
pobjednik je Marin Dejanović, druga je Iva Skočić Burela, a treći
je Roko Pekić.
Čuvari kulturnog života u kategoriji Šokolari iz okolice Nina
ocjenjeni su kao pobjednički Šime Stojak iz Vrsi, drugi je Joško
Jurlina iz Žerave dok je treće nagrađeni Miroslav Šango iz
Privlake.
Svi šokolari pobjednici su kao vrijedni čuvari nasljeđenog
recepta koji su svojim entuzijazmom i ljubavlju prema
tradicijskoj gastronomskoj baštini Nina omogućili očuvanje
jedinstvenog šokola, a svome Ninu, okolici, Zadarskoj regiji i
gastronomskoj sceni Hrvatske vratili još jedan jedinstveni
hrvatski specijalitet. Doživljaj tradicije i autohtonosti
nastavljen je nastupom KUD-ova i klapa Zadarske županije, a
značaj očuvanja nacionalnih posebnosti predstavili su i gosti iz
Folklornog društva Rožmarin Dolena iz Slovenije.
Kao i svih prethodnih godina, šokol su kušali i brojni ninski
gosti. Šokol je za njih bio izložen za degustaciju i mogućnost
kupovine na Višeslavovom trgu, a osim šokola bili su tu i brojni
drugi dalmatinski specijaliteti, ali i rukotvorine iz ostalih
dijelova Hrvatske.
Ovogodišnja Ninska šokolijada je završena, a šokol zahvaljujući
upravo Šokolijadi, možete kušati i u brojnim ninskim restoranima
istražujući okuse šokola, ali i kreativnost ninskih kuhara koji
ga pripremaju u brojnim kulinarskim izvedbama. Istražujte
jedinstvenost lokalne gastronomije u gradu isprepletenom
povijesnim i prirodnim ljepotama i neočekivanim okusima.
Međunarodna manifestacija Šokolijada pripada u red najznačajnijih
gastronomskih fešta Zadarske županije. Pokrovitelji su bili: Ured
Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Ministarstvo
turizma i sporta, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo
kulture i medija, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova
Europske unije, Zadarske županije i Grada Nina.