
Britanski Great Taste Award, najveće svjetsko priznanje za hranu i piće, stigao je i na otok Pašman.
U ruke Ane i Krste Matulića, vlasnika OPG-a Matulić iz Pašmana, i
to za aceto od smokava Pašman Libre. Nakon zlatnih i srebrnih
medalja na Superior Taste Awardsu u Bruxellesu i International
Taste Awardsu u Montichiari u talijanskoj regiji Lombardiji,
britanska je nagrada “šlag na torti” u dosadašnjoj karijeri
bračnoga para Matulić.
– Ova je nagrada uistinu vrh jer dobili smo najveći mogući broj
bodova i tri zvjezdice. Od 11 nagrađenih proizvoda iz Hrvatske,
mi smo jedini osvojili maksimum bodova i zvjezdica, komentira
Ana, koja je inače u OPG-u Matulić zadužena za kozmetiku, ali
ravnopravno, u logističkom smislu, sudjeluje i u proizvodnji i u
plasmanu Krstinih prehrambenih delicija.
Svaka nagrada, kažu, bila je na neki način prekretnica u karijeri
i označila novi korak, a posebnost britanskog priznanja jest i u
tome što je aceto Pasman Libre u finale ušao nakon odabira 14.113
pristiglih proizvoda. U završnici ih je ostalo 220, a 1,6 posto
dobilo ih je tri zvjezdice. Među njima i Pašman Libre!
-Nagrade nam daju onaj pozitivni vjetar u leđa koji je potreban i
nužan jer nije dovoljno samo komunicirati mailom, biti prisutan
na društvenim mrežama i primati pohvale prijatelja i znanaca.
Kada se suočite s ocjenjivačkim sudom u kojemu sjedi 500
stručnjaka i zadovoljite njihov ukus, znate da radite dobar
posao. Natjecanja su dobra i potrebna i radi upoznavanja novih
ljudi i razmjene iskustava i mišljenja. I onda se na krilima
vratiš doma i to te tjera dalje, iako si svjestan toga da si samo
mala kap u oceanu…. Ali ta kap očito se svima jako sviđa, kaže
Krsto, koji je aceto od smokava Pašman Libre počeo proizvoditi
2015. godine.
Puno je istraživao i učio od najboljih svjetskih majstora aceta u
Italiji, u Modeni i Formigineu, svake godine pred sebe postavio
novi cilj i osvajao priznanja i nagrade, širio nasade smokava i
povećavao količinu otkupa od svojih sumještana. Od početne jedne
bačve od trešnjina drveta, danas ih ima 30, a godišnje proizvede
više od 2000 bočica mirisnog aceta koji je sada prisutan na svim
kontinentima i, prema Krstinim riječima, potražnja svake godine
premaši njihova očekivanja.
Ovoljetna berba smokova bila je rekordna, što se tiče količine i
kvalitete ploda, pa se nada da će i novi aceto ponovno biti
ocijenjen superlativima.
-Sada nas još očekuje sudjelovanje na Golden Forku, produženom
natjecanju Great Taste Awardsa u gradiću Gillinghamu u regiji
Dorset, na koji su pozvani svi dobitnici tri zvjezdice. To je
zapravo svečana večera na kojoj će biti uručene nagrade i
priznanja, a hoćemo li i tamo slaviti, znat ćemo 17. listopada,
rekao je na kraju Krsto Matulić.
Od proizvođača u Zadarskoj županiji, osim OPG-a Matulić, pet
nagrada dobila je Sirana Gligora iz Kolana – sirevi Paški ekstra
stari, Likota i Kozlar po dvije zvjezdice i po jednu Paški i
Težački.



