
Uoči stupanja na snagu novih epidemioloških mjera prema kojima će kafići od 1. rujna ponovno moći raditi u zatvorenim prostorima, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je preporuke za rad, koje uključuju ograničeni broj posjetitelja te razmak od minimalno 1,5 metra.
Radi sprječavanja širenja infekcije broj posjetitelja je
ograničen tako da za svakog gosta budu omogućena četiri četvorna
metra prostora, dok je propisan razmak od minimalno 1,5 metra
između posjetitelja te između posjetitelja i osoba. Stolovi
također trebaju biti raspoređeni tako da se održi fizički razmak
među različitim skupinama gostiju od 1,5 metara, a za
stolovima je dopušteno sjedenje više ljudi koji pripadaju istoj
skupini.
U zatvorenim dijelovima ugostiteljskih objekata nisu dopuštena
stajaća mjesta, a za stolovima sa sjedećim mjestima zabranjeno je
usluživanje grickalica, dok se posudice
za sol/papar/ulje/ocat/druge začine s dolaskom svaku skupinu
novih gostiju donose nove.
Propisano je dnevno mjerenje tjelesne temperature svih
zaposlenika, a obavezno je i nošenje maski za zaposlenike, ali i
za goste, kod svakog udaljavanja od stola.
Gosti su pozvani da se što više oslanjaju na bezkontaktno
plaćanje bankovnim karticama, a svima je na ulazu u objekt
potrebno osigurati dispenzer s
dezinfekcijskim sredstvom za ruke.
Nadalje, propisano je redovito prozračivanje prostora, i to
otvaranjem prozora radije nego korištenjem ventilacijskih
sustava, kao i kontinuirano brisanje kvaka i rukohvata
dezinficijensom kao i svih površina koje se često dodiruju.



