
Metode autohtonog stanovništva u upravljanju resursima hrane trebaju se uključiti u prijelaz prema održivijim sustavima opskrbe hranom, zaključak je Ujedinjenih naroda u izvješću objavljenom u petak.
Agencija za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih naroda u
petak je u Rimu predstavila zaključke svog istraživanja o
prehrani domorodačkih skupina na različitim kontinentima.
Stručnjaci su zaključili da narodi u procesu nabavke hrane štite
prirodu i obogaćuju okoliš, piše agencija dpa.
Istraživane su zajednice u Finskoj, Indiji, Kolumbiji, Kamerunu,
Maliju, na Solomonskim otocima i u Gvatemali. Pokazalo se da
su tri četvrtine količina ribe i mesa koje konzumira
zajednica Inari Sami u Finskoj proizvedene na tom
području.
Zajednica Baka u Kamerunu dobiva 80 posto svoje hrane s
vlastitih polja, stoji u izvješću. Svoju hranu prikupljaju
kao lovci-sakupljači ili kroz trgovinu s drugim zajednicama. Ta
kamerunska skupina koristi se više stotina biljaka u svojoj
prehrani i medicini. FAO vidi problem u činjenici da je toj
zajednici sve češće otežan put prema šumama zbog proglašavanja
nacionalnih parkova i ekonomskih aktivnosti u regiji.
U izvješću stoji i da su prehrambeni sustavi domorodačkog
stanovništva neovisni, prepleteni s jezikom, tradicionalnim
znanjem i kulturnom ostavštinom. Oni su i rezultat dobro
razmotrenog sustava upravljanja tlom i njegovim učinkovitim
korištenjem. FAO ističe da su zbog klimatskih promjena,
migracija i ekonomskih aktivnosti sve češće brze promjene u
opskrbnim lancima autohtonog stanovništva.
UN strahuje da bi te autohtone zajednice mogle napustiti
svoje tradicionalne prakse, primjerice s većim pristupom tržištu.
To bi im olakšalo pristup potrepštinama, no oslabilo bi njihovu
održivost i neovisnost prehrambenog sustava.



