#ribarstvo

Novi veliki uspjeh Cromarisa u uzgoju riba

Cromaris nastavlja s inovacijama u ribarstvu pa je tržištu prije nekoliko tjedana ponudio uzgojenog gofa.

Nakon orade, brancina i hame ovo je još jedna vrsta kvalitetne
ribe izašla iz uzgajališta tvrtke koja je 6. po količini
proizvedene mediteranske ribe u svijetu. Po načinu ishrane i
preživljavanja plava, no po nutricionističkim vrijednostima
cijenjena bijela riba- mediteranski gof je iz Cromarisovih kaveza
krenuo u osvajanje tržišta nakon 2 i pol godine eksperimentalnog
uzgoja.

U Europi ga u ponudi ima samo jedan uzgajivač u Španjolskoj i
jedan u Grčkoj. Direktor tvrtke Goran Markulin za program Radio
Zadra je potvrdio:  Gof je u ponudi u Cromarisovim
ribarnicama u Hrvatskoj, većina te ribe ide u izvoz međutim naše
ribarnice u Zadru,Preku i Zatonu će imati tu ribu u ponudi.
Prosječna veličina je oko 2 kg, prvenstveno ga prodajemo u kašeti
kao klasičnu svježu ribu i cijena kilograma je 124, 99
kuna. 

Uzgoj gofa je izazovan i znatno zahtjevniji od uzgoja orade,
brancina i hame dodaje Markulin: Sama kompleksnost očituje se
prvenstveno u hrani koju je potrebno dati toj ribi i u brizi jer
je sklona određenim parazitima ukoliko se odbor ne pazi. Razlika
je jer su kod brancine i orade tehnološki procesi uzgoja daleko
razvijeniji nego kod tih novih vrsta.

Prve reakcije kupaca su vrlo pozitivne, tvrdi direktor najbrže
rastuće tvrtke u europskoj marikulturi . Čak i u otežanim
okolnostima u 2020-toj, Cromaris je uspio prodati više od 10
tisuća tona svojih proizvoda, a 85% prihoda ostvareno je od
izvoza. Što se gofa tiče, za početak godišnje se na ribarnice
planira plasirati 50 do 100 tona. Za idući tjedan već Markulin
najavljuje i izlazak “cara od riba” – kupcima će zadarski
prehrambeni div ponuditi i uzgojenog zubaca: Od idućeg tjedna
zubaca će biti u Hrvatskoj. Mislim da će gof biti utorkom ujutro
a zubatac srijedom ujutro u ribarnicama – otkrio nam je Markulin.

Zubatac će biti dostupan u pecaturi od 600 grama u prosjeku, a
treba reći da su u uzgoj ribljeg cara stručnjaci zadarske škole
marikulture krenuli još 2011. Godine.  Nadamo se kako će
obje inovacije dobiti potvrdu svjetski priznatih kuća za ocjenu
kvalitete prehrambenih proizvoda, a te certifikate imaju gotovo
svi Cromarisovi proizvodi.  

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest