ministarstvo poljoprivrede

Upozorenje zadarskim maslinarima: Let prve generacije maslinine muhe sve intenzivniji

Upozoravamo maslinare, kako je let prve generacije maslinine muhe (Bactrocera oleae) u našoj županiji sve intenzivniji, poglavito na pozicijama bliže moru (priobalje i otoci), pa se najjače bilježi na području Draga, gdje je riječ o izuzetno visokom intenzitetu populacije spomenutoga štetnika.

Nešto slabiji intenzitet se bilježi u zaleđu (Ravni
kotari). Niže temperature za ovo doba godine i isto tako svježije
noći, uvjetovale su i prve napade ovoga štetnika koji se bilježe
po većini maslinika u vidu klinastih uboda. Stoga upućujemo na
redovite obilaske nasada, te uzorkovanje i pregled plodova, jer
najavljeni vremenski uvjeti (niže temperature i oborine krajem
tjedna) mogu pogodovati još većem jačanju populacije spomenutoga
štetnika i još jačem napadu.

Kada se utvrdi 5% uboda tada preporučujemo organiziranu primjenu
tzv. “preventivne metode”  uporabom zatrovanih mamaca
(pripravak  SUCCESS  BAIT  ili  ECO TRAP
vrećice). 
Ova se metoda provodi uvijek organizirano na nekom području (više
maslinara zajedno), inače može biti kontraproduktivna.

Ako se utvrdi više od 10% uboda tada se nužno provode kurativne
mjere zaštite, tretman “širom” ili zaštita cijeloga nasada s
jednim od dozvoljenih pripravaka: DECIS 2,5 EC ili IMIDAN 50
WG  ili neki drugi prema  Fitosanitarnom 
informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi.

Maslinare i dalje upućujemo na praćenje naših obavijesti, kada
ćemo se oglasiti kod svake važne promjene.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom
informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi.

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača
rabljenoga sredstva za zaštitu bilja!

Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih
pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon
uporabe!

Skupljanje ambalažnoga otpada SZB provest će se dana
20.08.2020.(četvrtak), u Nadinskome blatu (maslinik OPG Ivan
Atelj, 200 m južno od rampe za utovar grožđa), u vremenu od 08:00
-10:00 sati.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest