
Festival smokava, koji se ove godine održava 13 i 14. rujna, je manifestacija kojom grad Zadar i Zadarska županija veličaju kraljicu voća - smokvu i vraćaju je na pijedestal kraljice Dalmacije.
Začetnica festivala je Sandra Babac, i sama proizvođač
ukusne i zdrave eko marmelade od svježih smokava “Šinjorina
Smokva”(Bella di Dalmazia), pokrenula je festival s namjerom da
pomogne ne samo svom proizvodu već proizvodima od smokve i smokvi
općenito.

Danas je, zahvaljujući festivalu, smokva dio gastro ponude
zadarskih restorana, poljoprivrednici je sve više sade, a raste i
broj lokalnih sajmova smokava gdje turisti potkraj ljeta mogu
kušati razna jela i pića s njom u kombinaciji.
Krunski događaj manifestacije je Gastro smokva, izložba i
degustacija slanih i slatkih delicija u Muzeju antičkog stakla,
djelo zadarskih chefova kuhinja, slastičara, proizvođača hrane i
pića, učenika strukovnih škola, itd. čime se ova stoljetna
hraniteljica Dalmacije vraća u velikom stilu na mjesto koje joj
istinski pripada.



