
U subotu, 4. kolovoza, ne propustite posjetiti gastro događanje "Benkovački prisnac"!
Benkovački prisnac je autohtona delicija Bukovice i Ravnih
kotara, jednostavna, a opet tako dobra. Stoljećima se sprema na
ovim prostorima i jedno je od najprepoznatljivijih jela ovoga
kraja.
Stoga Grad Benkovac i Turistička zajednica Grada Benkovca
pripremaju manifestaciju koja će biti svojevrsno osvježenje u
regiji, gdje će se svi zainteresirani sudionici moći okušati u
spremanju ovog jedinstvenog specijaliteta.
Uz Benkovački prisnac, gosti će se upoznati i s drugim,
autohtonim proizvodima Benkovačkog kraja, proizvodima duge
tradicije, pravim promotorima Grada Benkovca.
Kako se priprema prisnac?
Umijesite tanko tijesto od brašna, vode i soli. Tijesto razvucite
u koru i s njom prekrijte dno plitke okrugle posude tako da višak
prelazi rubove. U koru stavite “začin”: mladi kravlji sir
pomiješan sa skorupom i jajima. Po potrebi dodajte krupnog
kukuruznog brašna da poveže “začin”. Posudu stavite pod ugrijanu
peku dvadesetak minuta. Pazite da prisnac ne zagori! Pustite ga
da se malo ohladi i izrezan poslužite za desert.
Benkovački prisnac je autohtona delicija Bukovice i Ravnih
kotara, jednostavna a opet tako dobra, stoljećima se sprema na
ovim prostorima i jedno je od najprepoznatljivijih jela ovoga
kraja.



