jedinstven specijalitet

Bliži se još jedna ninska Šokolijada!

Želite li probati šokol – jedinstven ninski specijalitet i vidjeti kako se on pripravlja?! Iako ćete ga naći i u gotovo svakom ugostiteljskom objektu na ovom području, prisustvovanje Ninskoj šokolijadi mnogo je više od toga.

Naime, od 2003. godine održava se ovo jedinstveno natjecanje koje
u srpnju okuplja velik broj majstora u izradi šokola, ali i mnogo
drugih mještana i gostiju koji uživaju u događanjima, mirisima i,
dakako, okusima.

No, cijela priča započinje već na samo početku godine kada se
meso za pripremu ove delicije dijeli prijavljenim natjecateljima,
a završava u srpnju kad se odabiru najbolji šokolari. Ove godine
to će biti 14. i 15. srpnja!

Inače, šokol – za čiju su pripremu vrlo važni kvalitetno svinjsko
meso, ninska sol, začini, ali i ovdašnja biljem “aromatizirana”
ninska bura – suhomesnati je proizvod prepoznatljivog okusa.

Svinjska se vratina najprije stavlja na nekoliko dana u morsku
sol, zatim se uranja u kuhano crno vino te se začini raznim
mirodijama. Ostalo se prepušta djelovanju dima i bure, ali i
recepturi čiju tajnost jamči to što se prenosi usmenom predajom,
bez pisanih tragova.

Stoga je pobjeda na Ninskoj šokolijadi stvar prestiža, a samo
natjecanje za turiste je vrlo zanimljivo i itekako ukusno. Dobar
tek!

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest