
Krsto Matulić sa suprugom Anom vodi OPG i pronosi glas o svome otoku diljem svijeta. Lanjska nagrada za ljuti umak Pašmanero i ovogodišnja za aceto Pašman Libre Matulićima su još jedna potvrda da rade dobar i kvalitetan posao.
Krsto Matulić, vlasnik OPG-a Matulić iz Pašmana, drugi put
zaredom osvojio je prestižnu nagradu Superior Taste Award,
pišu Naši školji.
Za razliku od prošle godine, kada je ljuti umak Pašmanero dobio
između 70 i 80 posto bodova u svim segmentima ocjenjivanja i
jednu zlatnu zvjezdicu, ovoga puta aceto od smokava Pašman Libre
osvojio je između 82,9 i 87,9 posto bodova i dvije zlatne
zvjezdice za kvalitetu.
– Najviše bodova dobili smo za okus, komentirao
je Krsto, koji sa suprugom Anom vodi OPG i pronosi glas o svome
otoku diljem svijeta.
Podsjeća da proizvodi koji osvoje najmanje 70 posto bodova
dobivaju nagrade. Jednu zlatnu zvjezdicu ako je proizvod
dobio 70-80 posto bodova, dvije za 80-90 posto bodova te tri
zlatne zvjezdice ako je proizvod dobio više od 90 posto
bodova.
– Mi smo se “opasno” približili trećoj zvjezdici i nadam
se da ćemo je sljedeći put, ako se prijavimo na natjecanje
Međunarodnog instituta za okus i kvalitetu u Bruxellesu
(International Taste & Quality Institute) i
osvojiti, dodaje Ana, koja je u ovom kreativnom dvojcu
zadužena više za kozmetičke proizvode.
Iako, napominju, sve rade zajedno, Krsto se više orijentirao na
prehrambene proizvode, pa je tako i aceto Pašman Libre njegovih
ruku djelo.
Počeo ga je proizvoditi 2015. godine, puno je istraživao i učio
od najboljih svjetskih proizvođača aceta u Italiji, u Modeni i
Formigineu.
– Nijedan majstor aceta neće otkriti sve pojedinosti i
tajne dobivanja toga popularnog slatkastog octa. Ali ako želiš
naučiti, ako želiš slušati i čuti što ti govore, doznat ćeš
gotovo 95 posto tajni toga zanata i umijeća, kaže Krsto
te napominje da se aceto Pašman Libre radi isključivo od
pašmanskih zelenih smokava.
– Smokvin sok zapravo je čisti aceto i zato puno ovisi o
tome kako se smokve beru i gdje se kasnije odlažu. Ne smije ih se
brati i stavljati u, primjerice, košare nego u kante koje ne
propuštaju da se ne izgubi ta dragocjena tekućina. Berba počinje
nakon Vele Gospe, a ja sam za taj posao angažirao dvije obitelji
u Pašmanu i prezadovoljan sam kako su sve odradili jer je
način branja smokava uistinu presudan. Aceto se čuva u bačvama od
trešnjina drveta koje na vrhu nemaju čep nego otvor veličine
razglednice, objašnjava, ali ne otkriva cijeli postupak jer u
čemu bi onda bila draž vrhunskog okusa aceta Pašman Libre, kojemu
je 70-ak najvećih svjetskih chefova dalo ocjenu
87,9!!!
Godišnje OPG Matulić proizvede oko 200 litara aceta od smokava,
koji pakira u bočice dizajnirane u nagrađivanom Hand dizajn
studiju u Zagrebu njihova prijatelja i suradnika Vinka Pašalića.
Lanjska nagrada za ljuti umak Pašmanero i ovogodišnja za aceto
Pašman Libre Matulićima su, kažu uglas, još jedna potvrda da rade
dobar i kvalitetan posao.
Na svečanu dodjelu priznanja 11. lipnja u Cercle Royal Gaulois u
Bruxellesu Krsto će vjerojatno otputovati sam jer je u to vrijeme
u njihovom “malom dućanu snova” u Pašmanu već visoka sezona pa si
on i Ana ne mogu priuštiti dugo izbivanje.
A kad se vrati, najavljuje, počet će s pripremama za proizvodnju
novog umaka Pašmanero, još ljućeg od prijašnjeg, koji planira
“testirati” na najvećem svjetskom natjecanju ljutih umaka u
SAD-u.
– Novi Pašmanero proizvest ćemo od pet vrsta čili
papričica, među njima će biti i čokoladni Habanero, a na
natjecanje ćemo ga prijaviti jer nas prije svega zanima ocjena za
okus, a ne toliko za ljutinu, otkriva Krsto Matulić,
jedini mali proizvođač iz Hrvatske koji je ove godine dobio
Superior Taste Award.



