prestižna nagrada

Krsti Matuliću Superior Taste Award za aceto od smokava Pašman Libre

Naši školji

Krsto Matulić sa suprugom Anom vodi OPG i pronosi glas o svome otoku diljem svijeta. Lanjska nagrada za ljuti umak Pašmanero i ovogodišnja za aceto Pašman Libre Matulićima su još jedna potvrda da rade dobar i kvalitetan posao.


Krsto Matulić, vlasnik OPG-a Matulić iz Pašmana, drugi put
zaredom osvojio je prestižnu nagradu Superior Taste Award,
pišu Naši školji.
 
Za razliku od prošle godine, kada je ljuti umak Pašmanero dobio
između 70 i 80 posto bodova u svim segmentima ocjenjivanja i
jednu zlatnu zvjezdicu, ovoga puta aceto od smokava Pašman Libre
osvojio je između 82,9 i 87,9 posto bodova i dvije zlatne
zvjezdice za kvalitetu. 
 
– Najviše bodova dobili smo za okus, komentirao
je Krsto, koji sa suprugom Anom vodi OPG i pronosi glas o svome
otoku diljem svijeta. 
 
Podsjeća da proizvodi koji osvoje najmanje 70 posto bodova
dobivaju nagrade. Jednu zlatnu zvjezdicu  ako je proizvod
dobio 70-80 posto bodova, dvije za 80-90 posto bodova te tri
zlatne zvjezdice ako je proizvod dobio više od 90 posto
bodova. 
 
– Mi smo se “opasno” približili trećoj zvjezdici i nadam
se da ćemo je sljedeći put, ako se prijavimo na natjecanje
Međunarodnog instituta za okus i kvalitetu u Bruxellesu
(International Taste & Quality Institute) i
osvojiti,
dodaje Ana, koja je u ovom kreativnom dvojcu
zadužena više za kozmetičke proizvode.
 
Iako, napominju, sve rade zajedno, Krsto se više orijentirao na
prehrambene proizvode, pa je tako i aceto Pašman Libre njegovih
ruku djelo.
 
Počeo ga je proizvoditi 2015. godine, puno je istraživao i učio
od najboljih svjetskih proizvođača aceta u Italiji, u Modeni i
Formigineu.
 
– Nijedan majstor aceta neće otkriti sve pojedinosti i
tajne dobivanja toga popularnog slatkastog octa. Ali ako želiš
naučiti, ako želiš slušati i čuti što ti govore, doznat ćeš
gotovo 95 posto tajni toga zanata i umijeća
, kaže Krsto
te napominje da se aceto Pašman Libre radi isključivo od
pašmanskih zelenih smokava. 
 
– Smokvin sok zapravo je čisti aceto i zato puno ovisi o
tome kako se smokve beru i gdje se kasnije odlažu. Ne smije ih se
brati i stavljati u, primjerice, košare nego u kante koje ne
propuštaju da se ne izgubi ta dragocjena tekućina. Berba počinje
nakon Vele Gospe, a ja sam za taj posao angažirao dvije obitelji
u Pašmanu i prezadovoljan sam kako su sve odradili jer  je
način branja smokava uistinu presudan. Aceto se čuva u bačvama od
trešnjina drveta koje na vrhu nemaju čep nego otvor veličine
razglednice, objašnjava, ali ne otkriva cijeli postupak jer u
čemu bi onda bila draž vrhunskog okusa aceta Pašman Libre, kojemu
je 70-ak najvećih svjetskih chefova dalo ocjenu
87,9!!!

 
Godišnje OPG Matulić proizvede oko 200 litara aceta od smokava,
koji pakira u bočice dizajnirane  u nagrađivanom Hand dizajn
studiju u Zagrebu njihova prijatelja i suradnika Vinka Pašalića.

Lanjska nagrada za ljuti umak Pašmanero i ovogodišnja za aceto
Pašman Libre Matulićima su, kažu uglas, još jedna potvrda da rade
dobar i kvalitetan posao. 

Na svečanu dodjelu priznanja 11. lipnja u Cercle Royal Gaulois u
Bruxellesu Krsto će vjerojatno otputovati sam jer je u to vrijeme
u njihovom “malom dućanu snova” u Pašmanu već visoka sezona pa si
on i Ana ne mogu priuštiti dugo izbivanje.
A kad se vrati, najavljuje, počet će s pripremama za proizvodnju
novog umaka Pašmanero, još ljućeg od prijašnjeg, koji planira
“testirati” na najvećem svjetskom natjecanju ljutih umaka u
SAD-u.
 
– Novi Pašmanero proizvest ćemo od pet vrsta čili
papričica, među njima će biti i čokoladni Habanero, a na
natjecanje ćemo ga prijaviti jer nas prije svega zanima ocjena za
okus, a ne toliko za ljutinu
, otkriva Krsto Matulić,
jedini mali proizvođač iz Hrvatske koji je ove godine dobio
Superior Taste Award.
 

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest