
Kvalifikacije za drugo regionalno natjecanje održavaju se danas u zadarskom caffe baru Kult, te 10. svibnja u Fabrigue klubu u Splitu; Deset finalista imat će priliku pokazati svoja znanja na natjecanju za najboljeg baristu u organizaciji Francka 1. listopada ove godine
Nakon uspješnog prvog profesionalnog regionalnog natjecanja
barista 2017. godine, počele su pripreme za ovogodišnje izdanje.
Cilj natjecanja je edukacija i poticanje izvrsnosti barističkih
vještina u pripremi espressa i ostalih napitaka od kave te
daljnja popularizacija barističkog zvanja koje zadnjih godina sve
više dobiva na značaju.
Nakon Pule, kvalifikacije za drugo regionalno natjecanje barista
održavaju se danas, u utorak, 8. svibnja u zadarskom caffe baru
Kult, nakon čega slijede natjecanja u Splitu u Fabrique klubu 10.
svibnja, u Maxi pubu u Zagrebu 15. svibnja te u Waldinger baru u
Osijeku 29. svibnja, dok u lipnju slijede kvalifikacije u
Sloveniji i BiH.
Finalno natjecanje okupit će 10 najvještijih barista iz regije u
zagrebačkome Johannu Francku 1. listopada. Prvo regionalno
barističko natjecanje u organizaciji Francka provodi se u skladu
s pravilima Specialty
Coffee Association (SCA), krovne međunarodne stručne
organizacija koja okuplja sve sudionike u industriji kave.
Zadatak za natjecatelje je da u roku od 15 minuta pripreme 4
espressa i 4 napitka vlastite kreacije na bazi espressa, a svaki
napitak mora biti identičan.
Franck je po prvi put u povijesti prošle godine organizirao
natjecanje u kojem su mogli sudjelovati konobari na nacionalnoj
razini. Prilikom kvalifikacija od 15.000 ugostiteljskih objekata,
54 konobara iz pet hrvatskih regija pristupila su natjecanju, a
najboljih 11 finalista iz Rijeke, Splita, Zagreba, Bjelovara,
Osijeka, Pirovca i Vodica kvalificiralo se za finalno barističko
natjecanje u Zagrebu.
Prošlogodišnji pobjednik natjecanja bio je Luka Panović
iz Rijeke (caffe bar Monte Cristo), drugo mjesto pripalo
je Ivan Sinčiću iz Pirovca (caffe bar
Rišpet), dok je treće mjesto osvojio Petar
Knežević iz Šibenika (Johann Franck
Zagreb).
Franck, od početka podiže ljestvicu u kvaliteti espressa, stvara
i prati nove trendove te čvrsto zadržava poziciju lidera u HoReCa
kanalu, a natjecanjima poput ovog potvrđuje svoju želju za rastom
i ulaganjem u ljude i vrhunsku kvalitetu kave.



