
Ekipa "Južani" iz Preka osvojila je prvo mjesto na natjecanju u kuhanju žgvaceta koje se u sklopu 20. Dana masline Zadar u subotu, 5. svibnja održalo u Preku.
Na drugo mjesto plasirala se ekipa “Jarac” iz Lukorana, a treće
je osvojila “Ulika” iz Medulina.
“Žiri, koji je predvodio poznati zadarski kuhar Renato
Kraljev, “Južanima” je dodijelio 156 bodova, “Jarac” je dobio 142
boda, a gosti iz Medulina 124. Natjecalo se osam ekipa, uz tri
pobjedničke, nastupili su: “Zmorac”, “Relax”, “Paićuša”, “Alavia”
i “Roko” i svi su dali sve od sebe u pripremi žgvaceta od
janjetine. “Jarac” iz Lukorana otišao je i korak dalje, osim
žgvaceta spremili su i pljukance i za to dobili pohvalu
žirija, ali žgvacet ekipe “Južana” ipak je bio za nijansu bolji i
donio im pobjednički pehar.”, kazao je Ivan Košta,
direktor TZO Preko, koja je bila organizator natjecanja u kuhanju
žgvaceta i stručnog izleta na otok Ugljan sudionika 20. Dana
masline Zadar, prenose Naši
školji.
Organizator je ekipama osigurao 26 kilograma janjetine, 20
kilograma graška, korjenasto povrće, krumpir, pelate, maslinovo
ulje, sol i papar, a začine koji su svakome žgvacetu dali “ono
nešto” natjecatelji su donijeli sami.
Uz Koštu i Kraljeva, u žiriju su bili zadarska glumica Gabrijela
Meštrović Maštruko, ravnatelj zadarske Medicinske škole Ante
Kuzmanića, veliki gurman i kuhar amater, Davor Vidaković iz
Ugljana, preški kuhari Roko Dunatov i Ante Jerolimov i
nagrađivani omiški maslinar Edo Majić.
Dok su na preškoj rivi ekipe pripremale žgvacet, za maslinare
pristigle iz svih dijelova Hrvatske bio je organiziran izlet u
Muline i posjet Mulinskom tijesku, replici antičkog mlina, gdje
je posađeno šest “maslina prijateljstva”. O dvomilenijskoj
povijesti maslinarstva i uljarstva na otoku Ugljanu, gostima je
govorio Mladen Lucin, a mr.sc. Šime Marcelić održao je
radionicu o rezidbi maslina.



