aktivni studenti

“Ritam kulturizma”: Dan u znaku alkara, kave i sporta

Uspješno je završio i drugi dan Ritma kulturizma, studentskog projekta u organizaciji Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru.

>> Drugi dan “Ritma kulturizma 2018.”

U Hrvatskoj se godišnje popije oko 5,1 kilogram kave po glavi
stanovnika čime je gotovo jednako omiljena kao u Brazilu. S
obzirom na ovaj podatak, može se reći da je umijeće ispijanja
kave Hrvatima omiljeni hobi.

Kako se priprema dobra kava moglo se saznati u “dnevnom boravku”
na Latte Art radionici Ritma kulturizma uz
savjete Franckovih barista Zorana Trkulja i Domagoja
Perića.

– Za dobru kavu najbitnija je higijena. Potrebno je imati dobru,
čistu opremu i svježu sirovinu, odnosno kavu koja ne stoji
otvorena duže vrijeme. Tu se krije i razlog gorkog okusa prve
kave za koju se često kaže da ne valja. Espresso je dobar onda
kada ne zahtijeva dodatke. Šećer najčešće služi kako bi prikrio
neki od nedostataka, odnosno grešaka prilikom pripremanja kave –
neodržavan aparat, previsoka temperatura pripreme, ishlapljela
kava, otkrili su baristi.

Poznati baristi razbili su neke mitove o kavi poput onog 
što se često u kućanstvima radi a to je da se kava stavlja u
pregrijanu vodu. Također, objasnili su razliku između arabice i
robuste.

– Nema razlike u kvaliteti, one su kao plavuša i brineta, razlika
je u ukusu. Na sjeveru se više preferira arabica, dok Dalmatinci
koji uvijek više ”naginju” Italiji, radije ispijaju robustu. Kod
svake vrste ista su pravila – kavu ne smijemo predugo tretirati.
Ako espresso curi preko 30 sekundi, on postane gorak i pun
kofeina, naglasili su Trkulj i Perić u atriju Novog kampusa, dok
su posjetitelji uživali u Franckovoj kavi i sami se okušali u
pripremi iste.

Od 16 do 20 sati na ŠRC-u Franko Lisica održan je sportski dio
programa Ritma kulturizma pod motom: “Čovječe, igraj se kulturnom
baštinom!”.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest