"bit će teško"

Problemi za ugostitelje: Nedostaje radne snage, a sezona je pred vratima

Problemi za ugostitelje: Nedostaje radne snage, a sezona je pred vratima

U Splitsko - dalmatinskoj županiji trenutno je evidentirano više od 30.000 nezaposlenih, a poslodavci traže 261 konobara, 183 kuhara te oko 700 radnika u ostalim zanimanjima

Iako je u zapadnim zemljama samo pomoćna gospodarska grana, kod
nas je turizam jedina grana koja se razvija i čini više od 18
posto BDP-a. No zbog neprovođenja konkretnih demografskih mjera,
polako pilimo i tu granu na kojoj svi sjedimo. 

Splitski ugostitelji pri pronalaženju radnika imau sve više
problema. Jedan od njih čak je morao i staviti ključ u bravu
novootvorenog i tek uređenog restorana, jednog od najljepših u
Splitu, jer nitko u njemu ne želi raditi. 

I nije to jedini primjer u Splitu, problem s pronalaskom radnika
imaju i drugi ugostitelji. “Puno je teže nego unazad
dvije, tri godine. Puno je teže. To se baš osjeti. Moje kolege
ugostitelji mi iste stvari kažu, jednostavno ljudi
nema!”
, rekao je ugostitelj Duje koji radnike traži,
kaže, više od mjesec dana. 

Oglasio se na sve strane, ali javilo mu se tek deset ljudi. Među
njima tek dvojica  su bila kvalificirana.

“Još uvijek smo u potrazi za jednim konobarom, jednim
kuharom, a ljudi je nekako sve manje.”,
poručuje
ugostitelj Duje. 

Manje ih je jer su mnogi odselili. Slavonca ćete prije sresti u
Dublinu nego na Jadranu, a sve je teže pronaći i radnike iz BIH.

“Ove godine je ta situacija puno gora. Nedostatak radne
snage u Hrvatskoj dovodi u pitanje kvalitetu odrađivanja
turističke sezone.”
, kazao je Eduard Andrić,
predsjednik Sindikata turizma i usluga.

A bez kvalitete, jasno je, neće dugo trajati naš turistički rast.
Plaće nisu najveći problem. 

“Daju se ugovori na određeno i normalno da ljudi ne znaju
nakon rada od četiri do pet mjeseci, kako dalje. Ne mogu dignuti
ni kredit, ni organizirat obitelj.”
, dodaje Andrić.

U Splitsko – dalmatinskoj županiji trenutno je evidentirano više
od 30 tisuća nezaposlenih, a poslodavci traže 261 konobara, 183
kuhara te oko 700 radnika u ostalim zanimanjima vezanim uz
turizam, prenose vijesti.rtl.hr.

“U ovom kafiću, ako im dođe neka ženska, ona neće dobit
više od dvije tisuće kuna, a šta će s tim? More uzet jedne
rebatinke i gotovo.”
, komentirao je Jakov iz
Splita. 

“Evo sad je meni sin došo iz Kanade i mora se vratit
nazad. Šta će radit ovde? Lajat? Da živi od sezone dva mjeseca?
Ništa!”
, rekao je Drago iz Splita. 

Njemački uvjeti nama su privlačni, ali naši ih poslodavci ne mogu
ponuditi. S druge strane naše su plaće dobre drugima. Splitski
ugostiteljski radnici nadaleko su poznati po specifičnom šarmu.
Nekima se taj šarm sviđa, a nekima ne, no čini se kako ćemo svi
zajedno uskoro doznati koliko su simpatični na primjer Rumunji
ili Bugari.

Dobitnik Michelinove preporuke tvrdi teško ćemo prodati lokalni
proizvod s konobarima strancima.

“Puno je ljudi otišlo, a sezona je tu pred vratima. Tako
da, bit će teško, bit će teško.”
, poručio je Duje.

Pogotovo zato što od predstojeće turističke sezone svi imaju
velika očekivanja.

Iz naše mreže
Povezano
20112025_8311667148

Večernja scena – Venera u krznu (16+)

događaj je prošao
4. prosinca, 20:00 - 21:00
Kazalište lutaka Zadar
boulder

Sv. Krševan Boulder Open 2025. na Višnjiku, after u Nigdjezemskoj uz KaliKamo

događaj je prošao
29. studenoga, 08:30 - 23:00
Športski centar Višnjik, Zadar
Jesen

Eko Zadar poziva na predavanje o regenerativnoj poljoprivredi

događaj je prošao
27. studenoga, 18:00 - 19:00
Gradska knjižnica Zadar
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest