domaće je najbolje!

Što su spremale naše bake? Promicanje tradicijskih jela našeg kraja u Biogradu na moru

b-portal.hr

U organizaciji Srednje škole Biograd na Moru, u srednjoškolskoj sportskoj dvorani, s ciljem promocije i očuvanja bogatstva tradicionalnih domaćih hrvatskih jela, posebno ravnokotarskog, priobalnog i otočnog kraja Zadarske županije, priređena je manifestacija "Što su spremale naše bake".

Pod mentorstvom učitelja kuharskog i konobarskog
smjera Marina Banovića i Jakova Vulina, te uz
pomoć pojedinih tvrtki iz Biograda na Moru i okruženja, učenici
Srednje škole Biograd na Moru, zajedno s kolegama iz pet
europskih zemalja u sklopu europskog programa Erasmus+,
pripremili su čak pedeset devet jela, što domaćih što inozemnih,
piše b-portal.

U uvodnom dijelu sedamnaeste priredbe “Što su spremale naše
bake”, inicirane još 2002. godine od strane tadašnjeg ravnatelja
škole prof. Bože Došena, nastupili su sveučilišna a
cappellaskupina “A.K.A: Crescendo” iz Zadra, plesna skupina
Srednje škole Biograd na Moru pod vodstvom Ivana
Baričića te Kulturno-umjetničko društvo Sv. Ante iz Draga.

Ravnatelj biogradske srednje škole Ivica Kero naglasio
je važnost kvalitetne i zdrave dalmatinske hrane čije su
recepture naše bake prenosile s naraštaja na naraštaj a koje
pomalo nestaju s naših stolova.

Ove godine manifestacija je realizirana u sklopu dvogodišnjeg
Erasmus+ projekta “My Europe, my Life, my Future” u kojem su, uz
Srednju školu Biograd na Moru i Hrvatsku, sudjelovali i gosti
odnosno projektni partneri iz pet europskih zemalja: Poljske,
Bugarske, Rumunjske, Grčke i Portugala.

– Svakih nekoliko mjeseci provodi se mobilnost učenika i
profesora u neku od ovih zemalja. Ovaj tjedan mi smo domaćin
projekta pod nazivom “Taste of Europe” (Okusi Europe op.a.). Kao
što vidite, i oni će nam predstavili neke od njihovih delicija
koje su tradicionalne u njihovoj domovini.
– istakao je
Kero.

Pročelnik županijskog odjela za obrazovanje, kulturu i
šport Ivan Šimunić naglasio je kako biogradska srednja
škola, s obzirom na obrazovni program, može pridonijeti razvoju
turizma kroz generiranje novih turističkih proizvoda s ciljem
produženja turističke sezone.

Gradonačelnik Biograda na Moru Ivan Knez kazao je kako
je njegova vizija u desetogodišnjem razdoblju, uz postojeći
studij ekonomije na veleučilištu Baltazar, uspostaviti u Biograd
na Moru i studij gastronomije kako bi učenici stekli i visoko
stručno obrazovanje.

Prof. Božena Kero, koordinatorica Erasmus+ programa u Srednjoj
školi Biograd na Moru, kazala nam je kako je tema ove mobilnosti
u kojoj je domaćin Hrvatska odnosno Srednja škola Biograd na Moru
tradicionalna kuhinja.

– Sljedeći mjesec nam je na rasporedu mobilnost u
Poljskoj gdje će tema biti tradicionalni ples te u rujnu ove
godine projekt završava. U Poljsku odlaze naši drugaši iz tri
različita razreda i pri tome se trudimo da svi učenici dobiju
priliku sudjelovati u projektu. Trajanje mobilnosti predviđeno je
na šest do sedam dana.
 – naglasila je prof. Kero.

U ime koordinatora EU projekta “My Europe, my Life, my Future” i
projektnih partnera, goste, učenike i učitelje pozdravila
je Beata Krzysiak.

– Nadam se da ćete uživati u okusima naših tradicionalnih
jela koja su karakteristična za nas kao što mi uživamo provodeći
vrijeme ovdje. 
– rekla je Beata Krzysiak iz
Poljske.

Bogati stol i plodove vrijednih ruku blagoslovio je župnik župe
sv. Stošije don Ivan Mustać.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest