važna studija

Francuski znanstvenici: Rak možda povezan s industrijski prerađenom hranom

Francuski znanstvenici: Rak možda povezan s industrijski prerađenom hranom

Francuski znanstvenici objavili su u četvrtak studiju u kojoj se rizik od obolijevanja od raka povezuje s konzumacijom industrijski prerađene hrane, osobito "ultraprerađene" hrane poput industrijski proizvedenog kruha, kolača i pilećih medaljona, prenose mediji.

U studiji objavljenoj u britanskom časopisu British Medical
Journal obuhvaćeno je 105 tisuća ljudi. Znanstvenici s pariškog
sveučilišta Sorbonne Paris Cite sugeriraju u studiji da se sa sve
većom konzumacijom industrijski prerađene hrane povećava i rizik
od obolijevanja od raka.

Taj se zaključak iznosi vrlo oprezno, ali stručnjaci upozoravaju
da je zdrava hrana najbolja za izbjegavanje rizika od zloćudnih
bolesti, prenosi BBC.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ranije je objavila da je
prekomjerna težina nakon pušenja drugi najveći rizik za zdravlje,
te da industrijski prerađena hrana doprinosi riziku dobivanja
raka.

Francuski znanstvenici su se usredotočili na “ultraprerađenu”
hranu – u studiji su tijekom pet godina pratili zdravstveno
stanje uglavnom sredovječnih žena. Rezultati pokazuju da se rizik
od raka povećao za 12 posto na svakih deset posto povećanja
udjela “ultraprerađene” hrane u jelovniku.

“Ti rezultati sugeriraju da bi brzo povećanje udjela konzumacije
ultraprerađene hrane moglo sljedećih desetljeća dovesti do
porasta broja slučajeva raka”, navode znanstvenici.

Oni međutim dodaju da se ti rezultati trebaju “potvrditi na
drugim velikim” studijama, te da su potrebna dodatna istraživanja
kako bi se utvrdilo koji su uzroci moguće povezanosti
industrijske hrane i slučajeva raka. Ova je studija daleko od
toga da bude konačna potvrda povezanosti raka i konzumacije
industrijski prerađene hrane, navodi BBC.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest