
Europska komisija potvrdila je u petak da su neke multinacionalne kompanije krenule u proces izjednačavanja kvalitete svojih proizvoda kako bi preduhitrile skore zakonske promjene, a među njima se ističu HIPP, Ferrero i Bahlsen, objavljeno je u subotu iz ureda hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan
HIPP se na to obvezao nakon što su objavljeni rezultati
istraživanja zastupnice Biljane Borzan i Hrvatske agencije za
hranu koji su pokazali da je testirana dječja hrana u Hrvatskoj
manje zdrava od one u Njemačkoj, kaže se u priopćenju.
“Komisija je navela i da se Ferrero obvezao izjednačiti
kvalitetu Nutelle u svim zemljama. Nakon mog istraživanja,
Ferrero se izjasnio da je kvaliteta Nutelle viša samo u
Njemačkoj, a u svim ostalim državama članicama da je jednaka.
Sada su ušli u proces snižavanja kvalitete Nutelle u Njemačkoj
kako se ne bi doveli u situaciju da opet budu prozvani u
istraživanjima. Službeno to objašnjavaju promjenama u lancu
opskrbe hranom, ali potrošači u Njemačkoj su odmah to povezali s
problemom dvostruke kvalitete i iznimno su
nezadovoljni“, kazala je Borzan koja je nedavno
imenovana izvjestiteljicom Europskog parlamenta za različitu
kvalitetu hrane.
Istraživanje zastupnice Borzan je usporedbom hrvatske i njemačke
Nutelle utvrdilo da proizvod iz Hrvatske sadrži sirutku u prahu i
manji postotak obranog mlijeka u prahu, dok proizvod iz Njemačke
sadrži samo obrano mlijeko u prahu. Ustanovljena je i razlika u
boji, konzistenciji, mirisu i okusu proizvoda, nastavlja se u
priopćenju.
“Komisija je također navela Bahlsen, njemačku kompaniju
koja proizvodi vafle i kekse, koji su se obvezali da će u svim
svojim proizvodima koji se zovu ‘keksi s maslacem’ koristiti
isključio maslac, a ne kao dosad. Očito je da su neki proizvođači
mudro odlučili preduhitriti promjene na kojima radimo u Europskom
parlamentu. Pozivam i druge proizvođače da se uključe, a posebice
one kojima smo u Hrvatskoj našli najveće razlike poput
proizvođača hrenovki Wudy ili deterdženta Ariel”, dodala
je Borzan.



