
Ruke mijem, brašno sijem, kapica na glavi, mijesim tijesto tako vješto, ja sam pekar pravi! Peć se žari, u nju stavim kruščiće po redu, kora glatka, bit će slatka, kad je djeca jedu!
Uz tako lijepe i vesele stihove dječje pjesmice mališani
biogradskog dječjeg vrtića prionuli su sa svojim tetama na
pripremu kruha i peciva kako bi obilježili već tradicionalnu
manifestaciju “Dani kruha -dani zahvalnosti za plodove zemlje”.
Vrijeme je to u kome se svake godine podsjećamo na jesen i
njezine plodove, a posebno žitarice i njihove proizvode koje i
danas čine osnovu našeg prehrambenog lanca. Većina mališana
uglavnom zna da se kruh dobije od žitarica, pšenice, kukuruza,
raži. No, kako se baš priprema prije serviranja na stolu mnogi od
njih nisu imali pojma. Stoga je skupina od 40-ak mališana
pažljivo pratila upute svojih odgojiteljica te zajedno s njima po
prvi put “umisila” i svoj prvi pravi kruh.
Za pripremu dobrog domaćeg kruha treba brašno, kvasac, malo vode,
soli i dobre ruke za izraditi tjesto. Od tako pripremljenog
tijesta formiraju se različiti oblici, kruščići, kiflice,
pletenice i slično.
Nakon što se pripremljeno i formirano tijesto digne stavlja se
peći u pećnicu. Ovo, koje su izradili mališani biogradskog
dječjeg vrtića bez sumnje je bilo dovoljno izrađeno, tijesto se
lijepo diglo, a ne treba dvojiti da je bilo i vrlo ukusno.



