
Paški sir, Dalmatinski pršut, Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje, lički krumpir, zagorski puran, slavonski kulen. Hrvatska je bogata kvalitetnim proizvodima. Mogu li oni i kako izboriti svoje mjesto na tržištu unatoč jeftinijim, no često nekvalitetnijim uvoznim proizvodima?
Vrhunska kvaliteta i udruživanje. Recept je to kojeg uspješno
koriste u poljoprivrednoj zadruzi Maslina i vino u Polači kako bi
plasirali svoje proizvode.
Što se tiče robe iz uvoza mi je ne možemo nijekati, mi je ne
možemo zabraniti. Mi možemo jednostavno ići s tim da je naša roba
exclusive i da nije industrijska. Bez udruživanja s ovom
količinom vi ne možete nastupati na tržištu , pojedinačno, nema
pomoći. Europa nas uči već nekoliko godina da se udružimo i
više, u proizvođačku. Mi smo sad i u toj fazi proizvođačke
organizacije na koji način ćemo možda biti brži na tržištu i još
nekoliko kooperanata uključiti u to da bi imali još više
proizvoda.
Kaže direktor zadruge Radoslav Bobanović. S plasmanom
svojih proizvoda tako zasada nemaju problema
Možda ima poteškoća. Ali nerješivih problema nema.
Jednostavno nismo u toj fazi, da možemo nešto proizvesti, a
da to ne možemo prodati. Mi smo u problemu da proizvodimo, a
nedovoljno za onoliko koliko možemo prodati. Koliko traži
tržište. Za takvo što je viši stupanj organizacije. Zato i mi
osjećamo da smo u problemu ako se ne stvori proizvođačka
organizacija s više nas da veću količinu ulja možemo ponuditi na
svjetskom tržištu.
Stoga u budućnosti, smatra Bobanović , mora doći do još većeg
udruživanja proizvođača:
Za 5 godina vinarija Škaulj i vinarija Bobanović će morati
ujediniti merlot. Ulja ćemo morati certificirati u ovom dijelu,
da li Oil Zadar, ili Oil Ravni Kotari, ili od Nina do Skradina
itd. Mi ćemo jednostavno to morati.
Da bi to bilo moguće morat će se i ujednačiti kvaliteta proizvoda
različitih proizvođača, odnosno postići određeni standard
kako bi zajednički mogli plasirati svoje proizvode na
tržište, smatra Radoslav Bobanović, javlja
Radio Zadar.



