život sa štakorima i žoharima

Zagrepčanin ispričao grozno iskustvo sezonskog rada u jednom restoranu u blizini Zadra

Hrvoje Jelavic/PIXSELL/arhiva

Ljeto za neke podrazumijeva početak odmora a za neke početak sezone i priliku za nove poslove. Najviše ih nalaze na moru, gdje pritom nailaze na svakakve poslodavce i njihove uvjete rada, često uz naglasak na loša iskustva.

Jedno takvo podijelio je za Zagreb.info sugovornik koji je htio
ostati anoniman. 

On je dao otkaz u Zagrebu i na društvenim mrežama objavio oglas
da traži posao na moru. Javili su mu se iz poznatog restorana u
blizini Zadra gdje su tražili konobara, a posao koji je iščekivao
pretvorio se u noćnu moru.

U plaćenom smještaju u kojem je boravio dočekali su ga žohari,
štakori i zagušljivi prostor. Radio je više od 13 sati i bez
slobodnog dana za plaću od 5000 kuna, a radni dan počinjao je u
8, nakon čega bi se radilo do 16 sati. Potom bi radnici imali
pauzu od 2 sata, nakon čega bi nastavili raditi od 18 do 1
ujutro. Posao je bio otežan jer su radila samo dva konobara, dok
bi treći tek dolazio povremeno kao pomoć.

“Dobro sam i korektno radio svoj posao, dobivao velike
napojnice, ali nijednu nisam smio zadržati, sve je išlo
poslodavcu. Uvjeti su bili katastrofalni, ali kome se
požaliti? Njih nije bilo briga. Budio sam se ujutro prije 8 i
zaspao poslije 1”
, ispričao je radnik restorana. 

U ovim je uvjetim izdržao tek mjesec dana, nakon čega je doživio
živčani slom i pokupio stvari i otišao. Međutim, nakon toga su mu
na mobitel počele stizati poruke neobičnog sadržaja. 

Naposlijetku je zaključio kako bi bilo bolje da je ostao tijekom
sezone raditi u Zagrebu, jer osim što smiješ zadržati zaslužene
napojnice, imaš slobodne dane i ne radiš 13 sati, a ne moraš ni
spavati i buditi se s grčem, rekao je za Zagreb.info.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest