
Što je "Zona"? Koje namirnice zadarskog područja mogu postati hit? Kako od najmlađih dana povećati svijest o kvalitetnim namirnicama koje imamo ''ispred nosa''? Zadarska županija danas je predstavila projekt "Zona - okusi i mirisi zadarskog kraja"
Zašto ZONA? Jer upućuje na ”zonu” – uže područje, lokalno, autohtono. Lako se pamti i može postati pravi brend
Na ovom projektu predano rade već godinu dana, a podrška je stigla i iz Ministarstva poljoprivrede.
U IMPACT centru danas smo tako doznali da je Zadarska županija prva u Hrvatskoj na vlastitu inicijativu odlučila poraditi na promociji mediteranske prehrane.

Nutricionistička vrijednost namirnica kroz edukaciju u vrtićima, školama, putem bojanki, priručnika, potom edukacija i podrška ugostiteljima, hotelijerima, te na kraju promocija ”top namirnica” kroz različita javna događanja usmjerena na opću populaciju elementi su projekta “Zona” koje je predstavila doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender sa Hrvatskog instituta za nutricionizam.
Znate li da se najstariji maslinik Mediterana nalazi na otoku Pagu? Znate li da se višnja maraška uzgaja 500 godina u Dalmaciji?
Ivan Hajdić, prof., viši stručni suradnik u Upravnom odjelu za odgoj i školstvo Grada Zadra, kazao je kako Grad Zadar pruža potporu ovakvim projektima i već je uložio oko 400 tisuća kuna u opremanje kuhinja u zadarskim obrazovnim ustanovama.

Plava riba, janjetina i jaretina, paški sir, ninska sol, višnja maraška, maslinovo ulje, smokva, češnjak, crno vino i prošek, dagnja, šokol i med!
O njima će učiti mališani u vrtićima kroz bojanku, osnovci na pet radionica i kroz priručnike koje će dobiti i njihovi učitelji.
Zdrava prehrana i način života jedna su od najvažnijih problematika u Hrvatskoj, poručila je i doc.dr.sc. Jelena Đugum, pomoćnica ministra Tomislava Tolušića. Zbog toga je projekt “Zona” hvalevrijedna inicijativa Zadarske županije koju Ministarstvo poljoprivrede bezrezervno podržava.
Edukacija o karakteristikama i vrstama namirnica našega kraja s jedne strane igra izuzetno značajnu ulogu u stvaranju i očuvanju našega kulturnog identiteta, a s druge strane aktivnost je to kojom se izravno potiče održivi razvoj gospodarstva; kako poljoprivrede i prehrambene proizvodnje, tako i trgovine i turizma.
Nakon niza predavanja u IMPACT centru bit će održana i kulinarska radionica s autohtonim namirnicama zadarskog kraja!



