Berba

Pažani očekuju da će ubrati 33.000 tona grožđa

Paški vinogradari počeli su s pripremama za proizvodnju vina

Tradicionalno već, nekoliko dana nakon blagdana Male Gospe na Pagu počinje intrada, berba grožđa. No, treba sve pripremiti i za ono što dolazi nakon berbe, a to je spremanje prešanog grožđa u bačve, pa bačve za pretakanje mošta i slično.

Pažani pripremaju bačve za ovogodišnje količine mladog vina/Foto:Josip Portada

Na paškoj je rivi nekada pred berbu bilo na stotine bačava koje su vinogradari uporno i po cijeli dan punili morem kako bi drvo nabreklo i kako bačve ne bi propuštale.

No, drvenih je bačava svake godine sve manje i vrijedno je zabilježiti one posljednje koje se mogu vidjeti. Ovogodišnja berba, kažu vinogradari, bit će prosječna.

Premda je ljeto bilo naklonjeno dozrijevaju grožđa, prvih dana rujna je zapuhala jaka bura, zahladilo je, a potom je palo dosta kiše. Zbog toga u grožđu ima dosta vode pa su vinogradari pričekali nekoliko sušnijih dana.

Posrećilo im se i berba može krenuti. Procjenjuje se kako će na području otoka biti ubrano oko 33.000 tona grožđa od čega će se najveći dio iskoristiti za pravljenje vina za vlastite potrebe, a manji dio će se prodati na širem području Zadarske županije.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest