Kloniranje

Je li meso i mlijeko kloniranih životinja štetno?

Prema svim poznatim znanstvenim procjenama, nema bitne razlike između mesa i mlijeka kloniranih i običnih životinja

Savjetodavno vijeće za nove vrste hrane i njenu obradu kaže da je
uvjereno da takva hrana ne može škoditi zdravlju, a britanska Food
Standards Agency (FSA) najavila je da će u prosincu raspravljati o tim
zaključcima.

Istraživanje su ovoga ljeta potaknule vijesti da se meso kloniranih
životinja pojavilo u trgovinama u Velikoj Britaniji. Zabilježena su
najmanje tri takva slučaja. U dva je bila upletena škotska farma koja je
uzgajala bikove, potomke krava kloniranih u SAD-u, a u trećem je meso
teleta, potomka krave klonirane također u SAD-u, završilo u jednoj
londonskoj mesnici.

No članovi vijeća kažu da, prema svim poznatim znanstvenim procjenama,
nema bitne razlike između mesa i mlijeka kloniranih i običnih životinja.

Šef FSA-e Andrew Wadge naglašava da je vijeće potvrdilo
to da meso i mlijeko klonirane stoke i njihova potomstva u biti nije
različito od konvencionalno proizvedenog mesa i mlijeka te da ne
predstavlja opasnost.

U SAD-u, Južnoj Americi i Aziji poljoprivrednici mogu slobodno uzgajati
klonirane krave, ovce i svinje da bi povećali svoju proizvodnju.
Međutim, u Europi je za to potrebna posebna dozvola jer se takva hrana
smatra ‘novom’.

Neki europski proizvođači hrane smatraju da su tim zakonom, koji de facto djeluje kao zabrana, jako zakinuti. S druge strane, kritičari proizvodnje klonirane stoke upozoravaju da postoje i brojni etički razlozi za zabrinutost.

‘U kloniranju životinja postoje mnoga neodgovorena pitanja – kako
etička, tako i praktična – a i regulacija je nedostatna’, rekla je
glasnogovornica Soil Associationa. ‘Kloniranje ne samo da može imati
negativan utjecaj na dobrobit životinja, već i ne postoje dokazi o
njegovu dugoročnom utjecaju na zdravlje.’

Europska komisija predložila je zabranu mesa i mlijeka klonirane stoke u EU.

Ugledni hrvatski znanstvenik, akademik prof. dr. Miroslav Radmanu kolovozu je za medije izjavio da i on smatra da meso klonirane stoke ne može biti štetno.

‘Klon životinje vrlo je sličan jednojajčanom blizancu i nema nikakve
opasnosti jer su geni potpuno isti kao kod originalne životinje.
Kloniranje se koristi u proizvodnji biljaka već desetljećima, a ovdje
nema velike razlike. Veći problem predstavlja upotreba hormona i
antibiotika u stočarstvu, no nitko ne govori o tome’, rekao je dr.
Radman.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest