
Pekari u Srbiji tvrde da nemaju ništa protiv takve odluke, no ističu da strahuju od primjene HACCP-a jer će ih koštati više od 3000 eura
Mediji u Srbiji naveliko izvještavaju o tome da će od lipnja ove godine
svaka pekara koja prodaje i proizvodi burek morati uvesti HACCP
standard.
Tako će se pod nazivom ”burek-pita” moći prodavati jedino pekarski
proizvod od pšeničnog brašna tipa 500, masnoće i vode, uz dodatak
mljevenog mesa, sira, voća ili povrća.
Burek sa mesom morati će sadržavati najmanje 20 posto mljevenog
mesa, burek sa sirom najmanje 20 posto sira, a burek sa voćem ili
povrćem najmanje 10 posto voća ili povrća u odnosu na količinu
upotrebljenog brašna.
HACCP će pekarima uvjetovati, kao i velikim klaonicama ili
restoranima, stroge higijenske uvjete za osiguranje sigurnosti hrane u
svim fazama proizvodnje, prerade i prodaje.
Pekari u Srbiji tvrde da nemaju ništa protiv takve odluke, no ističu
da strahuju od primjene HACCP-a jer će ih koštati više od tri tisuće
eura, te smatraju da će se zbog toga pojedine pekarnice morati
zatvoriti.
Tako je i savez malih pekara Srbije najavio da će uputiti zahtjev vladi da se produži rok za uvođene HACCP-a do 2013. godine, piše portal danas.hr



