
IPA projekt “Višnja maraska” poziva na radionicu “Udruživanjem do novih proizvoda od višnje Maraske” koju organizira Centar za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju, Zadar, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u sklopu IPA projekta “Višnja maraska (Prunus cerasus var. Marasca) kao sastojak funkcionalne hrane”.
Radionica će se održati 10. ožujka 2011. u prostorijama Gradske knjižnice Zadar, Stjepana Radića 11b, s početkom u 12 sati.
Radionica je namijenjena lokalnim uzgajivačima i potencijalnim proizvođačima višnje maraske, kao i široj zajednici (tijelima lokalne uprave – grad, županija, medijima, turističkoj zajednici,
konzumentima).
Svi zainteresirani mogu se na radionicu prijaviti on-line (www.ipa-marasca.com) ili neposredno prije početka radionice u Gradskoj knjižnici Zadar.
U sklopu radionice predstavit će se:
1. ciljevi i aktivnosti projekta,
2. višnja maraska kao sirovina i biološki potencijal višnje maraske,
3. pregled proizvoda koji se već proizvode i koji bi se mogli proizvesti od višnje maraske,
4. pregled odabranih tehnologija u preradi višnje maraske:
– prerada višnje u sok i koncentrirani sok,
– prerada višnje u želirane proizvode,
– primjena liofilizacije u preradi višnje,
– primjena sušenja raspršivanjem u preradi višnje.
Radionica će se održati na hrvatskom jeziku, a sudjelovanje je besplatno.



