Za širenje bakterije Escherichije coli najvjerojatnije je krivo stajsko gnojivo. Zaključak je to do kojeg su zajedničkom analizom došli znanstvenici iz Njemačke i Kine. Radi se o najlogičnijem rješenju zagonetke koja već nekoliko dana muči epidemiologe, kaže dr. Rowlad Cobbold sa australskog Sveučilišta u Queenslandu.
Cobbold ističe da se E.coli najčešće razvija u želucima stoke, nakon čega nastavlja biti prisutna u gnojivu koje se koristi pri uzgoju povrća, koje je odgovorno za širenje zaraze. Za sada nije poznato koje je povrće (ni iz koje države) u Njemačku stiglo zaraženo bakterijom E.coli, ali Cobbold vjeruje da će za nekoliko dana i to biti ustanovljeno.
“Krastavci ili koje već povrće je zaraženo istraživače dovesti do originalnog izvora zaraze, farme na kojoj je uzgajano. Nakon čega će se preko gnojiva pronaći stado u kojem se ova sorta bakterije razvila”, objašnjava Cobbold, te objašnjava da će nakon toga biti puno lakše razviti efikasan način liječenja.



