"Zadarski pijat"

Renato Kraljev: Vlasnici restorana zanemaruju naša jela

“Zadarski pijat” bio je naziv svojevrsne gastronomske i ugostiteljske čestitke zadarskih kuhara okupljenih u Udruzi kuhara Zadarske županije kojom su Zadranima čestitali ovogodišnji Dan grada, piše Slobodna Dalmacija

Renato Kraljev, predsjednik Udruge, i sam je prošle nedjelje spremao autohtona jela zadarskog kraja na Kalelargi, a mi smo ga pitali o posebnostima ovdašnje kužine i jelima za koja bismo mogli kazati da su baš naša.

– Udruga kuhara Zadarske županije od osnutka, već desetak godina, radi na prikupljanju i promociji jela ovoga kraja, i sada ih imamo 20-ak za koja možemo kazati da su gastronomska obilježja ovoga kraja. Ta su jela, primjerice, tuna na kaljski, iški lopiž, sukošanski maneštrun, maneštrun od sipe, kaljski brudet od sipe, lukoranska tabaškada, šureni paški sir, benkovačka vara, biogradska ćućka itd. Mi još uvijek tražimo i skupljamo ta jela, godišnje uspijemo osvježiti listu s otprilike dva, ali za njih sasvim sigurno možemo reći da su specifična jela ovog podneblja i zadarskoga kraja – kazao je Kraljev.

Čini se da u jelima o kojima govorite možemo uživati samo prigodničarski, jer nisu u standardnoj ponudi zadarskih lokala

– Mi smo kuhari, a vlasnici restorana su nešto drugo. Nažalost, oni uglavnom preferiraju neka druga jela, iz drugih kuhinja, a zanemaruju naša. I svi bi htjeli imati sve – od pizze do janjetine, a to nitko ne može. Ugostitelji se nikako ne mogu složiti i ujediniti te se opredijeliti za neku svoju posebnu ponudu, a upravo bi u raznolikosti i posebnosti ponude svakog lokala trebali tražiti svoje prednosti. Posljednjih se godina ipak događa da se na jelovnicima nađu dva do tri jela ovoga kraja, pa već možete ponegdje pojesti i brudet ili maneštrun. Palenta je dosta zastupljena, kao i tuna, i nekako se sve više koriste domaće i tradicionalne namirnice, pa onda od njih mogu i nastati tradicionalna jela.

Stav prema janjetini, onoj pripremljenoj na tradicionalan način – na ražnju

– Ne bježimo mi od janjetine s ražnja, to je tradicionalni način pripreme janjećeg mesa i nema razloga da ne nudimo i to jelo. Osim toga, janjetina se može pripremati na niz načina i vjerujem da će taj restoran imati i takva jela i da će to biti njegova specifičnost i prepoznatljivost. A upravo je specifična ponuda svakog pojedinog restorana ono zašto se Udruga kuhara i ja osobno zalažemo.

Slobodna Dalmacija

Iz naše mreže
Povezano
20112025_8311667148

Večernja scena – Venera u krznu (16+)

događaj je prošao
4. prosinca, 20:00 - 21:00
Kazalište lutaka Zadar
brada, brkovi

Društvo psihologa Zadarske županije organizira okrugli stol o mentalnom zdravlju muškaraca

događaj je prošao
27. studenoga, 19:00 - 20:00
Centar za mlade, Zadar
Maja Šuput @ Advent u Zadru

Nina & The Boyz @ Trg Petra Zoranića

događaj je prošao
26. studenoga, 20:00 - 22:00
Trg Petra Zoranića, Zadar
Sveta Luce darivala zadarske mališane

Otvorenje dječjeg Adventa @ Zadarska tržnica

događaj je prošao
30. studenoga, 11:00 - 13:00
Tržnica Zadar
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest