Badnjak

Badnjak na peškariji, najtraženiji bakalar

U skladu s običajem Badnjak je dan kada se služe posna jela, većinom riba.

Stoga je zadarska peškarija jedno od najužurbanijih mjesta jutros u gradu.

Brancin i orada prodaju se po 60 kn, lignje po 100, kn, škampe po 60 kn. No, prodavači se tradicionalno žale da ne baš najbolje iako je ribarnica prepuna, prenosi Radio Zadar.

A paljenje badnjaka, odnosno panja masline ili nekog drugog drveta, zamijenilo je kićenje drvca i potrošačka groznica, no stari božićni običaji još uvijek žive, najviše putem kulturno-umjetničkih društava i udruga.

Tako i članovi ugljanske udruge “Điran” prenose mlađim generacijama sjećanja na neke davne badnjake na otoku.

“Na Badnjak se poštivao post. Kuvao se bakalar, ako si ga imao, ako ne – kuvalo se zelje i frigale manule.Obedvalo se u podne, a popodne se fregala kužina: komin se očistio od luga jer se morao spremati za peći frite. Posli večere smo mi dica sili na slamu i prebirali ča smo dobili.” – rekla nam je jedna od članica Udruge Điran iz Ugljana.

Iz naše mreže
Povezano
Gradska tržnica, barkajoli, Morske orgulje, Pozdrav suncu, Centar za mlade, Puntamika

O pravima pomoćnika na nastavi na okruglom stolu u Centru za mlade

događaj je prošao
25. studenoga, 18:00 - 19:00
Centar za mlade, Zadar
Jesen

Eko Zadar poziva na predavanje o regenerativnoj poljoprivredi

događaj je prošao
27. studenoga, 18:00 - 19:00
Gradska knjižnica Zadar
Zagreb: Grupa Bu?enje koncertom u Kerempuhu promovirala svoj posljednji album

Buđenje na Adventu u Zadru

događaj je prošao
28. studenoga, 21:00 - 23:00
Trg Petra Zoranića, Zadar
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest