Čaj od masline

Prvi hrvatski proizvod dobio priznanje Slow Fooda

I dok se većina hrvatskih poljoprivrednika za preživljavanje bori uglavnom s industrijskim pristupom, neki proizvađači okreću se drugim trendovima. Jedan od njih je i Slow Food, a ovih dana čaj od lista masline s Korčule zadovoljio je visoke standarde ovog pokreta.

U sklopu velikog europskog projekta, koji se odnosi na ruralni razvoj na Balkanu u kojem sudjeluje 8 organizacija, među kojima i Slow food, a kojem je cilj mapiranje teritorija i pronalazak vrijednih tradicijskih proizvoda koji nestaju, prihvaćen je prvi proizvod iz Hrvatske. “Dio projekta nazvan ‘Arka okusa’ u formi kataloga okuplja najbolje proizvode, koji prije moraju proći stroge kriterije Slow fooda”, kaže nam Ivo Kara-Pešić, voditelj Slow fooda Dubrovnik.

“To je prvi korak ka konkretnom projektu pomoći proizvođaču na terenu, dakle da mu se pomogne da proizvod opstane i da se proizvodnja razvije”, pojasnio je Kara-Pešić.

Od hrvatskih proizvoda na Arku okusa prvi je ušao čaj od lista masline Fanita Žuvele iz Vela Luke. Proizvođač kaže kako je ugodno zatečen priznanjem Slow fooda, a smatra kako je okretanje izvornim tradicijskim proizvodima način da hrvatski proizvođači budu konkurentni.

“U nekoj masovni proizvodnji ne možemo mi konkurirati. Ako ja znam svaku maslinu s koje sam ubrao plod masline da išlo u ulje ili ako moja supruga zna svaku maslinu s koje je ubrala list da bi stavila u čaj i ako je sve to ručno napravljeno, ako je sve to vođeno po načelima struka, onda je to-to. Ta siromašnost koja je bila prije prisutna možda je i naš veliki adut”, rekao je Žuvela.

U hrvatskoj su promašene poljoprivredne politike istisnule kvalitetu nauštrb kvantitete kaže Kara-Pešić. U godini koju je UN proglasio Godinom malih tradicijskih obiteljskih proizvođača on ističe da Slow Food s razlogom zagovara ovakve projekte

“Ono što zagovaramo u Slow Foodu je ideja da ovakva vrsta proizvodnje ne samo da čuva bioraznolikost već i pomaže razvoju lokalne ekonomije. Smatramo da je to najbolji održivi model lokalnog ruralnog razvoja i ovakvi proizvodi, koji su jako povezani s određenim teritorijem i njegovom kulturom i krajolikom, mogu jako puno pomoći da ostanu u ruralnim sredinama i da se mladi ljudi, koji su se školovali u gradovima, vrate”, smatra Kara-Pešić.

On naglašava kako se pokazalo kako su posljedice industrijske poljoprivrede katastrofalne po okoliš i hranu i promjena smjera može biti prednost za Hrvatsku poljoprivredu. Kara-Pešić poziva proizvođače iz cijele zemlje da kandidiraju svoje domaće i tradicionalne proizvode za Arku okusa na internetskoj stranici essedra.com gdje su materijali za kandidaturu proizvoda. Dubrovnik u lipnju čeka i domaćinstvo Slow food manifestacije Terra madre Balkan na kojoj će se baviti pomoći proizvođačima tradicijskih proizvoda.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest