Otvorenje pune sezone

Biogradski stol nudi 1200 metara delicija

Više od 400 izlagača iz svih hrvatskih županija, te Mađarske, Austrije, Italije, Slovenije, Češke, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine, okupit će se na ovogodišnjem “Biogradskom stolu”, devetom Festivalu izvorne hrane, pića, gastronomskih delicija i izvornog folklora, koji se od 6. do 8 lipnja održati u Biogradu na Moru.

Dugi svehrvatski eno-eko-gastro-etno stol i ove se godine odvija pod motom “Spojimo zeleno i plavo”, a prema riječima organizatora, direktora biogradske Turističke zajednice Ive Eškinje, bit će to najduži stol do sada: imat će punih 1200 metara!

Otvorenje pune sezone

– “Biogradski stol” označava otvaranje pune turističke sezone, jer je predsezona u Biogradu davno počela. U prva četiri mjeseca imamo rast dolazaka gostiju od sedam posto i porast noćenja za šest posto, s tim da smo u nekim mjesecima imali povećanja dolazaka za čak 100 posto. Naravno, tjedan dana nakon “Biogradskog stola” u goste nam dolazi oko 30 tisuća motociklista i oko 60 tisuća gostiju na Dane Harleyja Davidsona. Smještajni kapaciteti rezervirani su od Zadra do Vodica – veli zadovoljni Eškinja.

Središnji događaj prvog dana festivala je tradicionalno predstavljanje svih izlagača i biogradskih ugostitelja na zmijolikom stolu uzduž biogradske rive. Bit će tu svega, od crnog rižota, lešo janjetine, prisnaca i gigantske peke promjera 1,5 metara, do friganih pricipaja, fritula, soparnika i vrhunskog lokalnog vina. Domaćim snagama u pomoć dolazi i Udruga “Kotličari” iz Belišća, koja će za biogradske goste pripremiti 600 litara fiš-paprikaša, vinari iz Mađarske predstavit će svoje tokajce, čuveni lađari s Neretve, Metkovića i Neuma pripremat će jegulje, a svoje gastronomske specijalitete ponudit će i predstavnici 30 gradova prijatelja.

Drugog dana pripremljen je bogat kulturni program uz nastupe folklornih skupina i klapa, a za večernji termin predviđena je prezentacija kuhanja tradicionalnih jela.

– Članovi Udruge kuhara predstavit će načine pripreme tradicionalnih hrvatskih jela, ali i jela naših prijatelja i gostiju iz drugih europskih zemalja. Od pripreme i obrade namirnica, do postupka kuhanja i posluživanja, cijeli će se postupak odvijati na otvorenom, pred očima posjetitelja. Cilj je da ovakvim festivalima educiramo naše goste te ih upoznamo s tradicionalnim načinima pripreme hrane – kaže Eškinja. Sve će pratiti klapska i zabavna glazba.

Slobodna Dalmacija

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest