
Večeras, s početkom u 20:00 sati, na Šetalištu kneza Branimira u Benkovcu održat će se tradicionalni Gastro festival “Benkovački prisnac”.
Benkovac prisnac, sa svježim sirom i kiselim mlijekom, priprema se već stoljećima na ovim prostorima i jedan je od najprepoznatljivijih jela u regiji.
Prošle godine ispečen je prisnac promjera 2 metra čime je ušao i u Guinnessovu knjigu rekorda.
Posjetite Benkovac i upoznajte ovaj autohtoni kolač koji do sad nikoga nije ostavio ravnodušnim.
Saznat će te i vidjeti iz prve ruke zašto je “Benkovački prisnac” tako jedinstven i poseban.
Recept:
Umijesite tanko tijesto od brašna, vode i soli. Tijesto razvucite u koru i s njom prekrijte dno plitke okrugle posude tako da višak prelazi rubove.
U koru stavite “začin”: mladi kravlji sir pomiješan sa skorupom i jajima. Po potrebi dodajte krupnog kukuruznog brašna da poveže “začin”.
Posudu stavite pod ugrijanu peku dvadesetak minuta. Pazite da prisnac ne zagori! Pustite ga da se malo ohladi i izrezan poslužite za desert.
Benkovački prisnac je autohtona delicija Bukovice i Ravnih kotara, jednostavna a opet tako dobra, stoljećima se sprema na ovim prostorima i jedno je od najprepoznatljivijih jela ovoga kraja.



