
Turistički i sanitarni inspektori provode pojačani nadzor ugostiteljskih objekata uz prometnice i odmorišta
Odmorišta, benzinske postaje i ugostiteljski objekti zadovoljavaju sve higijenski propisane standarde, utvrdila je sanitarna inspekcija i turistički inspektori Ministartva turizma koji su od od 8. do 11. kolovoza proveli više od 230 inspekcijskih kontrola nad sanitarnim prostorijama koje se nalaze u sklopu ugostiteljskih objekata, benzinskih postaja, odmorišta, na autocestama, polu autocestama i državnim cestama diljem cijele Hrvatske.
Najveći broj povreda propisa odnosio se na ispunjavanje minimalno-tehničkih uvjeta, primjerice nedostatak tople vode ili neispravnost tehničke opreme u toaletima za goste.
Riječ je o ciljanim nadzorima koji se kontinuirano provode tijekom cijele godine, a ministarstvo ovdje neće stati
“Aktivno djelovanje turističkih inspektora na terenu doprinosi podizanju kvalitete ugostiteljskih usluga u turizmu, što svakako pozitivno utječe na percepciju Hrvatske među turistima koji traže visoki nivo usluga u svim segmentima. Inspekcijski nadzori će se nastaviti te ćemo u narednim tjednima nastojati obuhvatiti još veći broj pružatelja usluga u turizmu i ugostiteljstvu”, komentirao je ministar turizma Darko Lorencin.
Osim toga, turistički inspektori Ministarstva turizma provode i akcijske inspekcijske nadzore nad pružateljima ugostiteljskih usluga i usluga u turizmu.
U okviru inspekcijskog nadzora nad restoranima, barovima i ostalim objektima u kojima se pripremaju i uslužuju jela, slastice, pića i napitci, od 7. do 12. kolovoza ove godine provedeno 79 inspekcijskih nadzora u užem centru Grada Zagreba, gdje je utvrđeno 100 različitih povreda propisa. U istom periodu, provedena su i 54 inspekcijska nadzora u užem centru Grada Rijeke, Trsata, te na području Raba i Paga. Provedeno je, također, 16 inspekcijskih nadzora u užem centru Grada Osijeka, 21 inspekcijski nadzor na području Novigrada, Poreča, Medulina – centra i Pješčane vale, te 24 inspekcijskih nadzora na području Splita.
Povrede propisa uglavnom su se odnosile na nedostatak tople vode i odgovarajuće opreme u toaletima za goste, na nedostatke u kuhinji i prostoru za pripremu jela, na vidno isticanje cijena ili oznake o zabrani usluživanja i konzumiranja alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina.



