Urod je prepolovljen

Prerada vrlo neizvjesna: Kvaliteta grožđa ne obećava dobru sezonu

U jednoj od najgorih vinogradarskih godina, počela je i jedna od najneizvjesnijih berbi grožđa, povezana s bolestima koje su napale vinovu lozu zbog rekordno obilnih oborina, piše Slobodna Dalmacija

Dosta je vinograda bilo poplavljeno, vinova loza zahvaćena je peronosporom, crnom pjegavosti i pepelnicom, ima puno truleži grožđa. Tamo gdje su okolnosti bile takve da se nije moglo ući u vinograd zbog oborina pa se kasnilo sa zaštitom, infekcije peronospore i crne pjegavosti sve su uništile, a ima i vinograda gdje štete nisu toliko velike. Još su teže pogođene bijele sorte grožđa koje su osjetljivije od crnih i na njima je prisutna trulež koja je nekima uništila čitav urod.

U takvoj situaciji, mnoge ovih dana zanima kolika je cijena grožđa u otkupu i kakva je njegova kvaliteta, odnosno koliki su sladori s obzirom na pomanjkanje sunčanih dana u ovoj godini.

– Upravo sam u berbi u Nadinu i mogu reći da ova godina nije baš bajna za vinogradarstvo, osim sorti merlota i caberneta koje su nešto bolje, ali ove druge sorte, syrah i grenache, te još starije sorte, potpuno su podbacile. A o bijelom grožđu da i ne govorimo. S njim je manje-više svuda ista priča, maraština, debit… evo ja sam sad upravo u vinogradu debita gdje je stanje vrlo loše. Sladori su na merlotu 19,5 do 20, nisu loši, a cabernet je oko 17 gradi, ne više. Ostale sorte su oko 16, čak i manje, što je već u fazi propadanja. Urod je prepolovljen. Ja nešto sramežljivo prodajem, ali neke sam kupce u Bibinjama i na otocima već otkazao jer imam carignan koji je isto propao iako je bio u istim tretmanima kao ostale sorte, ali nije izdržao kao merlot i cabernet. Istoga dana tretirano, isto sve, ali nije išlo.

Tako da je razlika i od sorte do sorte, a ne samo o vremenu i količinama tretiranja zaštitnim sredstvima. Valjda su ovo bili mladi panji pa su bili u boljoj kondiciji, dok su stariji valjda već na izmaku – kaže Slavko Vrsaljko, nadinski vinogradar.

I cijene su, kaže, različite.

– Trenutno se kreću oko osam kuna za kilogram za merlot ili cabernet, a za ostalo ne znam. I Vinarija Benkovac počinje s otkupom, tako da ne znam kako će se cijene formirati za ostale sorte – kazao je Vrsaljko.

Voditelj Vinarije Benkovac Božo Škara potvrdio je da sutra kreću s otkupom grožđa od kooperanata, ali nam nije otkrio cijenu.

– One će se, kao i do sada, obračunavati po jedinici sladora i kilogramu, ali koliko će iznositi, to je poslovna tajna i mi u Benkovcu ne možemo kazati kolika će biti, to morate pitati našu upravu Badela 1862. Mogu potvrditi da je urod u našim vinogradima bio dobar i da smo uspjeli lozu obraniti od bolesti.

Odlični su rezultati i u vinogradima na imanju Korlat, s kojega dolaze naša vrhunska vina. Za berbu smo angažirali berače kao i prošlih godina i za sada se taj posao obavlja bez problema – istaknuo je Škara.

‘Bijelo je kritično’

Živo je bilo i na Veletržnici u Zadru gdje je pojačan promet bijelog i crnog grožđa, a za sada formirana cijena iznosi šest kuna za kilogram.

– Veliko je pitanje koliki je slador za tu cijenu, jer ako je ispod 17 gradi, što će vam to. Morate onda dosuti puno cukra u mošt, a onda to nije to, bolje onda i ne praviti vino. Ja ne znam hoću li kupiti grožđa ili ne, pogotovo zbog toga što sam uvijek radio bijelo vino, a ove je godine bijelo grožđe posebno kritično – kazao nam je Ante iz Sukošana.

Kad se govori o šećeru, za njim je zavladala prava jagma jer će ove godine očito biti više “pojačavanja” nego do sada. Traži se šećer koji se prodaje “na akciji” u trgovačkim centrima, a cijene se kreću od četiri do šest kuna za kilogram, kako gdje. Neke su trgovine čak ograničile količine na stotinu kilograma po jednoj kupnji, što dovoljno govori o tome kolika je potražnja za šećerom.

Ili, kako bi rekla stara poslovica, vino se čak i od grožđa može napraviti. Možda je i moglo prijašnjih godina, ali ove jeseni, prerada će, prema svemu sudeći, biti vrlo neizvjesna jer kvaliteta grožđa ne obećava dobru sezonu.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest