
U jednoj od najgorih vinogradarskih godina, počela je i jedna od najneizvjesnijih berbi grožđa, povezana s bolestima koje su napale vinovu lozu zbog rekordno obilnih oborina, piše Slobodna Dalmacija
Dosta je vinograda bilo poplavljeno, vinova loza zahvaćena je peronosporom, crnom pjegavosti i pepelnicom, ima puno truleži grožđa. Tamo gdje su okolnosti bile takve da se nije moglo ući u vinograd zbog oborina pa se kasnilo sa zaštitom, infekcije peronospore i crne pjegavosti sve su uništile, a ima i vinograda gdje štete nisu toliko velike. Još su teže pogođene bijele sorte grožđa koje su osjetljivije od crnih i na njima je prisutna trulež koja je nekima uništila čitav urod.
U takvoj situaciji, mnoge ovih dana zanima kolika je cijena grožđa u otkupu i kakva je njegova kvaliteta, odnosno koliki su sladori s obzirom na pomanjkanje sunčanih dana u ovoj godini.
– Upravo sam u berbi u Nadinu i mogu reći da ova godina nije baš bajna za vinogradarstvo, osim sorti merlota i caberneta koje su nešto bolje, ali ove druge sorte, syrah i grenache, te još starije sorte, potpuno su podbacile. A o bijelom grožđu da i ne govorimo. S njim je manje-više svuda ista priča, maraština, debit… evo ja sam sad upravo u vinogradu debita gdje je stanje vrlo loše. Sladori su na merlotu 19,5 do 20, nisu loši, a cabernet je oko 17 gradi, ne više. Ostale sorte su oko 16, čak i manje, što je već u fazi propadanja. Urod je prepolovljen. Ja nešto sramežljivo prodajem, ali neke sam kupce u Bibinjama i na otocima već otkazao jer imam carignan koji je isto propao iako je bio u istim tretmanima kao ostale sorte, ali nije izdržao kao merlot i cabernet. Istoga dana tretirano, isto sve, ali nije išlo.
Tako da je razlika i od sorte do sorte, a ne samo o vremenu i količinama tretiranja zaštitnim sredstvima. Valjda su ovo bili mladi panji pa su bili u boljoj kondiciji, dok su stariji valjda već na izmaku – kaže Slavko Vrsaljko, nadinski vinogradar.
I cijene su, kaže, različite.
– Trenutno se kreću oko osam kuna za kilogram za merlot ili cabernet, a za ostalo ne znam. I Vinarija Benkovac počinje s otkupom, tako da ne znam kako će se cijene formirati za ostale sorte – kazao je Vrsaljko.
Voditelj Vinarije Benkovac Božo Škara potvrdio je da sutra kreću s otkupom grožđa od kooperanata, ali nam nije otkrio cijenu.
– One će se, kao i do sada, obračunavati po jedinici sladora i kilogramu, ali koliko će iznositi, to je poslovna tajna i mi u Benkovcu ne možemo kazati kolika će biti, to morate pitati našu upravu Badela 1862. Mogu potvrditi da je urod u našim vinogradima bio dobar i da smo uspjeli lozu obraniti od bolesti.
Odlični su rezultati i u vinogradima na imanju Korlat, s kojega dolaze naša vrhunska vina. Za berbu smo angažirali berače kao i prošlih godina i za sada se taj posao obavlja bez problema – istaknuo je Škara.
‘Bijelo je kritično’
Živo je bilo i na Veletržnici u Zadru gdje je pojačan promet bijelog i crnog grožđa, a za sada formirana cijena iznosi šest kuna za kilogram.
– Veliko je pitanje koliki je slador za tu cijenu, jer ako je ispod 17 gradi, što će vam to. Morate onda dosuti puno cukra u mošt, a onda to nije to, bolje onda i ne praviti vino. Ja ne znam hoću li kupiti grožđa ili ne, pogotovo zbog toga što sam uvijek radio bijelo vino, a ove je godine bijelo grožđe posebno kritično – kazao nam je Ante iz Sukošana.
Kad se govori o šećeru, za njim je zavladala prava jagma jer će ove godine očito biti više “pojačavanja” nego do sada. Traži se šećer koji se prodaje “na akciji” u trgovačkim centrima, a cijene se kreću od četiri do šest kuna za kilogram, kako gdje. Neke su trgovine čak ograničile količine na stotinu kilograma po jednoj kupnji, što dovoljno govori o tome kolika je potražnja za šećerom.
Ili, kako bi rekla stara poslovica, vino se čak i od grožđa može napraviti. Možda je i moglo prijašnjih godina, ali ove jeseni, prerada će, prema svemu sudeći, biti vrlo neizvjesna jer kvaliteta grožđa ne obećava dobru sezonu.



