Svjetski dan jabuke

Jabuka – škrinja s blagom

Zašto jabuka? Miris zelene za osvježenje, plod crvene kao poruka…u prehrani – škrinja s blagom!

Ovo smo danas doznali na Narodnom trgu u Zadru, gdje je obilježen Svjetski dan jabuke. Učenice Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića predstavile su nam proizvode od jabuka – sušene jabuke – čips od jabuka, muffine od jabuka i sirove jabuke.

Sveučilište u Zadru, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu je za ovu priliku doniralo školi 30 kilograma jabuka.

“Jabuka obiluje vlaknastim tvarima koje smanjuju kolesterol i sprečavaju nastanak srčanih oboljenja. Puna je vitamina, beta karotena i minerala, pektina i celuloze koji stabiliziraju probavu… nema razloga da u prehranu ne uvedete jabuku”, poručile su nam učenice.

Još od davnih vremena zna se da je jabuka iznimno dobra za zdravlje, a istraživanja to svakodnevno potvrđuju. Najnovije pokazuje da jedna jabuka dnevno štiti i od raka.

Manje je poznato da je stablo jabuke najviše kultivirano stablo na svijetu, pa se jabuku zove i kraljicom voća.

U zapadnim europskim zemljama potrošnja jabuke kreće se od 23 do čak 50 kilograma po stanovniku godišnje, dok je kod nas tek na 15 kilograma.

U jabukama je i serotonin, tzv. ”hormon sreće” – ako ste neraspoloženi, zagrizite jabuku! Vjerujte, pomaže!

Svjetski dan jabuka

Sveučilište u Zadru, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu je za ovu priliku doniralo školi 30 kilograma jabuka. Sveučilište uzgaja jabuke i vinovu lozu na poljoprivrednom dobru Baštica , te primjenjuje sve metode za sustav integrirane proizvodnje.

Sustav integrirane proizvodnje se provodi pod nadzorom stručnih osoba i predavača, te je poljoprivredno dobro ujedno i poligon za edukaciju studenata. Korištenje agrotehničkih i pomotehničkih mjera, te planirano provođenje zaštite i uzdržavanja tla u ovakvoj proizvodnji daje rezultate u optimalnim prinosima i visokokvalitetnim plodovima koji su vrijedna i zdrava namirnica u ljudskoj prehrani, čime se garantira nutritivna vrijednost u bogatom sadržaju vitamina, minerala, enzima, organskih kiselina, voćnih šećera te drugih važnih mikronutrijenata koji imaju antioksidativne i druge blagotvorne učinke na zdravlje.

Ovakvim načinima proizvodnje u kojima se upravlja biološkim potencijalom pojedine sorte, te se u sustavu vrednuju i planiraju ekološki aspekti u potpunosti se proizvode zdravi plodovi gdje se može potvrditi kvaliteta ploda bez ikakvog prisustva rezidua .

Uz učenike su na štandu davale smjernice za prehranu i profesorice prehrambene grupe predmeta. Cilj učenika, smjera tehničar nutricionist je poticati svjesnost građana o važnosti unosa jabuke i njene zastupljenosti u svakodnevnoj prehrani.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest